RANI RADOVI DIREKTORKE MIRE GLIŠIĆ SIMIĆ: Ni šerpe nije umela da proda a sada uništava Politiku!
Foto: Beta, Dado Đilas

Najplaćenija državna funkcionerka

RANI RADOVI DIREKTORKE MIRE GLIŠIĆ SIMIĆ: Ni šerpe nije umela da proda a sada uništava Politiku!

Društvo -
Bruka: Mira Glišić Simić prima platu od 1,4 miliona dinara, a „Politika novine i magazini“, na čijem je čelu, opstaju zahvaljujući kreditima od 1,2 milijarde dinara. Pre toga neuspešno radila u Cepterovoj firmi

BEOGRAD - Bahata direktorka „Politika novina i magazina“ (PNM) i najplaćenija državna funkcionerka Mira Glišić Simić je u kompaniji Filipa Ceptera pre 2009. prodavala posuđe, saznaje Kurir!I dok ona prima platu od 1,4 miliona dinara, „Politika novine i magazini“ (PNM), na čijem je čelu, opstaje samo zahvaljujući astronomskim kreditima ukupne vrednosti 1,2 milijarde dinara!

Naime, ova direktorka je u „Cepteru“ prvobitno prodavala uglavnom šerpe, da bi kasnije čak bila imenovana za direktorku „Cepter internešnela“. Međutim ubrzo je zbog loših rezultata i otpuštena. O njenoj sposobnosti kao rukovodioca najbolje govore enormna zaduženja PNM.

Dokument PNM... Dugoročni krediti dobijeni od Vaca
Dokument PNM... Dugoročni krediti dobijeni od Vaca

Sporni krediti

Naime, kako je Kurir pisao, ovo prezaduženo preduzeće opstaje samo zahvaljujući vrtoglavim kreditima koje je uzelo od nemačke firme „Vac“, a koje godinama rukovodstvo PNM ne želi da vrati.Kako se jasno vidi u finansijskom izveštaju za 2014. godinu, na dan 31. decembar 2014. ovo preduzeće imalo je dugovanja od 1,6 milijardi dinara, od čega su „Vacu“ na ime kredita dužni 1,2 milijarde dinara.Rok za vraćanje prvog kredita „Vacu“, u iznosu od 745.635.000 dinara, bio je 18. decembar 2007. dok je drugi kredit od 453.594.000 dinara trebalo da se vrati 24. januara 2010. godine. Međutim, nijedan od ovih kredita nikada nije vraćen, a vrlo je verovatno da se to nikada i neće desiti!Inače, ukupan gubitak bi bio još veći da „Politika“ nije u poslovnim knjigama otpisala deo duga prema nemačkoj firmi „Vac“ da bi naštelovali rezultate i ublažili minus koji su napravili. Bio je to otpis potraživanja iz perioda od 2008. do 2010. od 154,9 miliona dinara.O tome koliko je PNM u finansijskom beznađu, najbolje svedoči i to da je ovo preduzeće samo u 2014. godini zabeležilo gubitak u iznosu od 163,9 miliona dinara, a da kumulirani ukupni gubitak iznosi neverovatnih 4.091.064.000 dinara!Svi ovi zvanični podaci, koje je sama „Politika“ dostavila APR, demantuju navode ovog lista da se izdržavaju iz sopstvenih sredstava i od čitalaca jer su im rashodi daleko veći od prihoda. S obzirom na to da gubitak moraju da nadoknade vlasnici, u ovom slučaju to će biti i država.Sa druge strane, direktorka i bivša prodavačica šerpi Mira Glišić Simić, dok je firma propadala, uživala je u luksuzu - mesečnoj plati od oko 10.000 evra, godišnjim bonusima na ovu platu, kao i preskupom službenom automobilu - džipu „mercedes ML“. Ona ni juče nije odgovorila na mejlove koje smo joj prethodnih dana slali.Upozorio i revizorNa loše finansijsko poslovanje preduzeća upozorio je i revizor Zoran Komarica, koji je u svom izveštaju skrenuo pažnju da su kratkoročne obaveze društva veće od obrtnih sredstava za čak 942 miliona dinara, što znači da preduzeće opstaje po osnovu zaduženosti. Ovim je revizor izrazio sumnju da će društvo biti u stanju da nastavi poslovanje.
Nezadovoljan Mirinim radom... Filip Cepter
Nezadovoljan Mirinim radom... Filip Cepter

Kompanija „Cepter“REZULTATI SU IZOSTALI!U kompaniji „Cepter“ potvrdili su za naš list da se bahata direktorka nije proslavila ni dok je radila u njihovoj firmi. Na pitanje zbog čega je dobila otkaz u „Cepteru“, odgovorili su:- Kada su u određenom vremenskom periodu rezultati izostali, saradnja je završena.

Milomir MarićDOBIJA PLATU ZA NERAD!Glavni urednik TV „Hepi“ Milomir Marić kaže da on nema ni približno toliku platu koliko ima direktorka PNM Mira Glišić Simić, ali da je to verovatno stoga što, za razliku od nje, on nešto i radi na svom poslu:- Danas se tolike pare ne dobijaju za rad već za nerad. Nekad su ljudi učili da čitaju uz Politiku, a danas se odvikavaju od čitanja uz ove novine - naveo je Marić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track