REGULATORI PROGRAMA POTPUNO NEMOĆNI: Rijalitije ne može da zabrani peticija već samo promena zakona
Foto: Printskrin

Emiteri mogu da rade šta hoće

REGULATORI PROGRAMA POTPUNO NEMOĆNI: Rijalitije ne može da zabrani peticija već samo promena zakona

Društvo -
Pisanje peticije, nedolično ponašanje, verbalno napadanje i vulgarnost ne mogu da dovedu do ukidanja rijaliti programa. Jedini način da oni budu sklonjeni sa malih ekrana jeste promena zakona

Ni milion potpisa peticije o zabrani rijaliti programa ne bi promenili ništa - iz jednog, jednostavnog razloga. Regulator elektronskih medija potpuno je nemoćan, objašnjava Goran Karadžić, predsednik Republičkog tela za elektronske medije (nekadašnja RRA, sada REM), odgovarajući na pitanje da li pobuna građana može da dovede do "skidanja" ovih programa sa malih ekrana.

- Pitanje je za poslanike da li su spremni da izmenama zakona donesu mogućnost zabrane ovakvih programa, kaže on.

Sve što je trenutno u njihovoj moći je apelovanje, opomena, ili privremena zabrana emitovanja, koja se u prošloj sezoni "Parova" i desila, zbog izuzetno vulgarnog rečnika.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Pravo na TV "prostor"

Nikom od tih ljudi koji se pojavljuju u takvim formama nije uskraćeno pravo da budu na televiziji, ipak, iz regulatornog tela apeluju na emitere da ne puštaju pred kamere ljude koji bi mogli da afirmišu negativne vrednosti.

- Emiteri prosto nemaju tu obavezu da svaki naš apel usliše, zaključuje on.

I građani, i poslanici mogu da urade mnogo toga, ali pre svega nam treba zakon koji bi u Srbiji mogao da zabrani rijaliti.

- Ne možete zabraniti nešto bez pravnog osnova, emiteri mogu i da vas tuže što ste ih zabranili, jer time gube novac koji su uložili, zaključuje predsednik REM.

Javnost osudi - sud oslobodi

Reakcije javnosti nekad su burne, a on nas podseća da je takva reakcija bila i kada su se učesnici jednog od proteklih rijaliti programa negativno izrazili o Jevrejima.

- Na kraju su pravosnažnom odlukom oslobođeni krivice, jer navodno imaju pravo da iznesu javno svoj stav da nekog ne vole, kaže Karadžić.

(srbija.danas.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track