REKORD U KANJIŽI: 5.000 migranata stiglo za samo jedan dan
Foto: AP

Za samo 24 sata

REKORD U KANJIŽI: 5.000 migranata stiglo za samo jedan dan

Društvo -
Pruga Horgoš-Reske jedino je mesto kuda izbeglice, posle postavljanja zaštitne ograde, mogu da pređu srpsko-mađarsku granicu

BEOGRAD - U prihvatni centar u Kanjiži u protekla 24 sata stigao je rekordan broj izbeglica, čak 5.000, dodajući da je u Mađarsku za jedan dan prešlo 3.300 ljudi.

Izbeglice se kratko zadržavaju u kampu u Kanjiži, tek svaki deseti ostaje tu. Pruga Horgoš Reske jedino je mesto kuda izbeglice, posle postavljanja zaštitne ograde, mogu da pređu srpsko-mađarsku granicu. Stotine njih koriste poslednju priliku da se dokopaju teritorije Evropske unije pre 15. septembra, s obzirom na to da je mađaraska vlada najavila da će od tog datuma kontrola prelaska granice biti pooštrena.

Pored toga što će granicu čuvati vojska, ilegalni prelasci neće kao do sada biti tretirani kao prekršaj, već kao krivično delo za koje je zaprećena višegodišnja kazna zatvora. Mađarska vojska spremila se i za vojne vežbe duž granice sa Srbijom.U Budimpešti kažu da je cilj vojne vežbe da Mađarska pokaže da može da zaštiti svoje granice i usmerena je prema ilegalnim prelascima i krijumčarima ljudi, a ne prema susedima.

(Fonet/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track