RUSI NA VIDOVDAN GRADE HRAM SRPSKOM SVECU: Počinje izgradnja svetinje posvećene caru Lazaru
Foto: Aleksandar Jovanović

RUSI NA VIDOVDAN GRADE HRAM SRPSKOM SVECU: Počinje izgradnja svetinje posvećene caru Lazaru

Društvo -

U Rusiji će biti izgrađen prvi hram posvećen jednom srpskom svecu, kamen-temeljac je već ovog vikenda položen u gradu Kingisepe, u Lenjingradskoj oblasti.

Hram će, kako navode lokalne vlasti, biti posvećen Svetom knezu Lazaru Kosovskom i Svetom Caru-mučeniku Nikolaju Drugom.

Prema zamisli autora projekta, hram će sjediniti srpsko-vizantijsku arhitekturu, svojstvenu dvema pravoslavnim zemljama i biće ukras grada Kingisepa i Gatčinske eparhije. Ovde će se okupljati ruski i srpski narod, jer je „budući hram svedok jedinstva dvaju pravoslavnih naroda, ruskog i srpskog“.

Izgradnja počinje uz blagoslov episkopa gatčinskog i lužskog Mitrofana i uz podršku administracije Kingisepskog rejona Lenjingradske oblasti.

Uoči Vidovdana, episkop je osvetio časni krst i kamen za temelje budućeg hrama posvećenog Svetom Knezu Lazaru Kosovskom i Svetom Nikolaju Romanovu, a tim povodom priređen je i bogat kulturno-umetnički program, u kojem je učestvovalo i jedno kulturno-umetničko društvo iz Beograda.

U Kosovskoj Mitrovici sinoć je postavljen spomenik knezu Lazaru koji je sa mačem u jednoj ruci, dok drugom rukom pokazuje prema Gazimestanu.

Posted by Dnevna doza lepog on Monday, June 27, 2016

Čestitajući praznik Svih svetih narodu Kingisepa i poklonicima Srbima, episkop gatčinski i lužinski Mitrofan je rekao da je „budući hram posvećen dvojici velikih stradalnika za veru Hristovu i svoj narod“, prenosi Sputnjik.

To je prvi hram u Rusiji koji će biti podignut u čast srpskog sveca. Inače, ikona Svetog Kneza Lazara krasi i Arhangelski sabor moskovskog Kremlja. Tu se nalaze i ikone Svetog Simeona Mirotočivog i Svetog Save.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track