Rusko-srpska konferencija u Beogradu: Dan pobede je civilizacijsko nasleđe
Foto: Rajko Nedić

Sedam decenija od kraha fašizma

Rusko-srpska konferencija u Beogradu: Dan pobede je civilizacijsko nasleđe

Društvo -
Velika pobeda Sovjetskog Saveza i Srbije nad nacističkom Nemačkom i njenim saveznicima u Drugom svetskom ratu veličanstven je događaj ne samo 20. veka, poručila Anja Filimonova

BEOGRAD - Povodom 70-godišnjice Pobede nad nacifašizmom, rusko-srpski geopoliticki sajt Fond strateške kulture i Muzej žrtava genocida iz Beograda organizovali su u hotelu "Moskva" Rusko-srpsku konferenciju.

- Osnovni cilj je da se 70-godišnjica Velike pobede nad fašizmom iskoristi kao povod da se zaokruži pogled na antifašističku borbu u Rusiji i Srbiji, i da se podvuče njena neprekinuta relevantnost, kao i boljeg razumevanja pretnji s kojima se savremena Rusija i savremena Srbija, ali i savremena Evropa, ponovo suočavaju, upravo u danima proslave velike godišnjice - kaže Anja Filimonova, iz Fonda strateške kulture.

- Velika pobeda Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom i njenim saveznicima u Drugom svetskom ratu - veličanstven je događaj ne samo 20. veka, već i svetske istorije. Istorijski značaj pobede, podvig Sovjetskog Saveza, podvig Srbije, predstavlja opštenacionalno, opšteljudsko, civilizacijsko naslede, jer se tada čovečanstvo suočilo sa čovekomrziteljskom suštinom nacističke ideologije i prakse - rekla je Filimonova. (E.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track