ŠABIĆ:Infostan da dostavi Jukomu informacije o "dobrovoljnom osiguranju"
Foto: Fonet

Sporan ugovor između JKP "Infostan" i AD Generali osiguranje

ŠABIĆ:Infostan da dostavi Jukomu informacije o "dobrovoljnom osiguranju"

Društvo -
BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić naložio je JKP "Infostan" iz Beograda da tražene informacije u vezi sa "dobrovoljnim osiguranjem" koji su nedavno iskazani u računima Infostana dostavi tražiocu informacija - Komitetu pravnika za ljudska prava (YUCOM) iz Beograda.

Kako se navodi u saopštenju Poverenika, zahtev za informacijama odnosio se na ugovor zaključen između JKP "Infostan" i Akcionarskog društva za osiguranje Generali osiguranje Srbija, odnosno akt kojim je ugovoren takav način osiguranja, protokol o načinu rada i sprovođenja usluge osiguranja i saglasnost Saveza nezavisnih organizacija potrošača datu na navedene usluge.

Poverenik je ocenio da je pravno neprihvatljivo pozivanje Infostana na to da je Ugovorom zaključenim između JKP "„Infostan" i Generali osiguranje Srbija a.d.o. predviđena obaveza čuvanja poslovne tajne, pa JKP „"Infostan" ne može iste biti oslobođeno bez pisane saglasnosti druge ugovorne strane.

Nikakvim odredbama poslovnih ugovora se ne može uslovljavati ili suspendovati primena zakona, a Infostan u konkretnom slučaju nije dokazao, odnosno nije ni mogao dokazati da su ispunjeni zakonski uslovi za ograničenje prava javnosti, navodi se u saopštenju.

Javnost ima interes i pravo da zna da li javno preduzeće posluje u skladu sa zakonom, istakao je poverenik. U konkretnom slučaju, kako se dodaje, taj interes je dodatno pojačan jer se radi o pravnom poslu koji je poslužio kao osnov za nezakonitu obradu ličnih podataka izuzetno velikog broja građana, korisnika usluga Infostana, što je već bilo povod za reakciju Poverenika koji je pored ostalog podneo i zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv odgovornih lica, direktora i Infostana i a.d.o. Generali osiguranje Srbija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track