ŠABIĆ O POREZU NA IZDAVANJE STANOVA: Nije bilo nedozvoljene obrade podataka iz popisa
Foto: Beta

Obustavljen postupak nadzora

ŠABIĆ O POREZU NA IZDAVANJE STANOVA: Nije bilo nedozvoljene obrade podataka iz popisa

Društvo -

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić utvrdio je da u Poreskoj upravi i Republičkom zavodu za statistiku nije bilo nezakonitog obrađivanja ličnih podataka građana prikipljenih u popisu stanovništva, te je obustavio dalji postupak nadzora.

Povodom informacija koje su se pojavile u javnosti da će te dve institucije u postupku utvrđivanja poreza na izdavanje stanova obrađivati i lične podatke građana prikupljene u popisu stanovništva, Poverenik je, kako je u saopštenju podsetio, krajem jula počeo postupak nadzora.

Razgovarao je, podsetio je, sa direktorima tih institucija i dobio uveravanja da takva obrada ličnih podataka nije ni vršena ni planirana, jer su svesni da bi bila nedopuštena.

"Činjenice utvrđene u postupku potvrdile su ne samo da u konkretnom slučaju nezakonita obrada ličnih podataka nije vršena, nego da faktički nije, odnosno ne bi bila moguća", navodi Poverenik.

Šabić kaže da je postupak nastavljen tim što je u daljoj fazi nadzora zatraženo od obe institucije da se i pismeno izjasne o svim konkretnim, relevantnim pitanjima.

U saopštenju Poverenika se dodaje da Republički zavod za statistiku, saglasno odredbama Zakona o zvaničnoj statistici, nakon završetka obrade prikupljenih podataka, odstranjuje identifikatore izveštajnih i statističkih jedinica, u elektronskoj bazi podataka.

Takođe, u skladu sa Listom kategorija registraturskog materijala sa rokovima čuvanja uništava papirnu dokumentaciju.

Šabić navodi da Individualni popisni obrasci u papirnoj formi iz Popisa 2011. saglasno Listi kategorija registraturskog materijala sa rokovima čuvanja, a u skladu sa Rešenjem Arhiva Srbije od 29.decembra 2014, uništeni su, budući da je rok čuvanja, koji je iznosio tri godine, istekao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track