Šabić traži nadzor operatora elektronskih komunikacija
Foto: Fonet Nenad Orevic

Zakon o elektronskim komunikacijama

Šabić traži nadzor operatora elektronskih komunikacija

Društvo -
BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je da je zatražio od Ministarstve trgovine, turizma i komunikacija da, kao nadležno za sprovođenje nadzora nad primenom Zakona o elektronskim komunikacijama (ZEK), sprovede nadzor kod svih operatora elektronskih komunikacija.

Poverenik je to zatražio, kako se navodi, povodom činjenica koje ukazuju na to da velika većina operatora ne poštuje odredbe ZEK-a koje se odnose na vođenje evidencije o "presretanju" komunikacija odnosno o pristupu zadržanim podacima.

U saopštenju se navodi da, prema izveštajima dostavljenim Povereniku oko 80 odsto od ukupnog broja operatora ne izvršava navedene obaveze, za čije nepoštovanje je ZEK inače propisao novčane kazne od milion do dva miliona dinara za pravna lica i od 100.000 do 150.000 dinara za odgovorna lica i predvideo mogućnost zaštitne mere zabrane vršenja delatnosti.

"Samo 34 od približno 180 operatora koji zadržavaju podatke o komunikaciji i imaju obavezu da vode evidenciju o tome, potvrdilo je da obavezu izvršava", navodi Šabić i podseća da se resornom ministarstvu istim povodom obraćao i prošle godne, što je, kako kaže, dalo efekte ali očigledno samo privremene.

Reč je, dodaje, da se radi o zakonskoj obavezi koja je u zakon uneta u cilju unapređenja kontrole nad aktivnostima koje daju mogućnost za zadiranje u privatnost velikog broja građana, odnosno za odstupanje od ustavne garancije tajnosti komunikacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track