ŠABIĆ UPOZORAVA: Video nadzor ozbiljan izvor ugrožavanja i kršenja ljudskih prava!
Foto: Fonet

Oblas koja mora da se uredi zakonom

ŠABIĆ UPOZORAVA: Video nadzor ozbiljan izvor ugrožavanja i kršenja ljudskih prava!

Društvo -
Na žalost, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti nijednom konkretnom odredbom ne uređuje obradu ličnih podataka putem video nadzora, a opšti principi, srazmernost i svrsishodnost, koje proklamuje nemaju razradu u odgovarajućim posebnim zakonima, kaže Šabić

BEOGRAD - Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću građani se često i kontinuirano obraćaju tražeći mišljenje o zakonitosti i celishodnosti upotrebe video nadzora, posebno u stambenim zgradama, ukazujući i na zloupotrebe nadzora.

Ocenjujući da je višegodišnji ignorantski odnos nadležnih prema pitanjima u vezi sa video nadzorom ozbiljan izvor ugrožavanja i kršenja ljudskih prava, poverenik Šabić je izjavio da bi, prema Ustavu, video nadzor morao biti uređen zakonom.

"Na žalost, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti nijednom konkretnom odredbom ne uređuje obradu ličnih podataka putem video nadzora, a opšti principi, srazmernost i svrsishodnost, koje proklamuje nemaju razradu u odgovarajućim posebnim zakonima", kaže Šabić u pisanom saopštenju Kabineta poverenika.

Šabić u saopštenju podseća da se u većini zemalja uvođenje video nadzora u stambene zgrade, upravo zbog rizika po privatnost, ne smatra običnom tehničkom odlukom, pa se za donošenje takve odluke po pravilu traži kvalifikovana većina, znatno veća od uobičajene.

Takođe, u mnogim zemljama video nadzor podrazumeva nadzor nad ulaskom i izlaskom u zajedničke prostorije, a ne i nadzor tokom boravka u prostoriji, u nekima je takav nadzor nekih zajedničkih prostorija, uključujući i liftove, zabranjen, a u mnogim zemljama je izričito zabranjeno snimanje ulaska i izlaska iz individualnih stanova.

Sa stanovišta najšire prihvaćenih standarda, nedopustivo je da se uvid u "zapise" sistema video nadzora vrši putem interne ili javne kablovske televizije, jer omogućava neograničeno širokom krugu korisnika da bez stvarne potrebe i razloga zadire u privatnost građana.

Uvođenje video nadzora sigurno može biti opravdan iz više razloga, među kojima su bezbednost ljudi i imovine, otkrivanje, sprečavanje i kontrola prekršaja, dostupnost dokaza, ali je baš zato važno da video nadzor bude uređen zakonom i dopušten.

Nastojeći da pomogne, Šabić je još u decembru 2011. pripremio i stavio na raspolaganje Ministarstvu pravde tekst izmena i dopuna Zakona o zaštiti podataka o ličnosti kojima bi bila uređena oblast video nadzora, a pre 10 meseci pripremio je i stavio na raspolaganje ministarstvu i Vladi "Model kompletno novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", navodi se u saopštenju poverenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track