SAD JE STVARNO KRAJ: Pokojnici više neće moći da dižu penzije!
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Od 1. juna umrlica se automatski prosleđuje PIO fondu

SAD JE STVARNO KRAJ: Pokojnici više neće moći da dižu penzije!

Društvo -

BEOGRAD - Od 1. juna upisivanje u matičnu knjigu umrlih automatski će se prosleđivati sudovima i PIO fondu, tako da država odmah prestaje isplatu penzija.

S punom primenom Zakona o opštem upravnom postupku, od 1. juna upisivanje u matičnu knjigu umrlih automatski će se prosleđivati sudovima i PIO fondu, tako da država odmah prestaje isplatu penzija, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Foto: Filip Plavčić
Foto: Filip Plavčić

„Tako da ni građani više nemaju problem da ne znaju da treba i PIO fond posebno da obaveste o nečijoj smrti, pa nastavljaju da primaju penzije, pa moraju da ih vraćaju sa kamatom, a država ima gubitke”, rekla je Brnabićeva novinarima.

Ona napominje da će se to automatski povezivati i sa biračkim spiskom, tako da će svaka promena u matičnim knjigama biti odmah „oslikana” u jedinstvenom biračkom spisku.

„Ja verujem da je to jedna ozbiljna revolucija u državnoj upravi, a najveći efekat tog zakona je što on kaže da je država servis građana i da građani više nisu kuriri za državu, te ukoliko neki dokument postoji kod bilo kog organa državne uprave ili lokalne samouprave, građani ne treba da ga donose”, naglasila je Brnabićeva.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Procena je da će novi zakon, kako objašnjava, godišnje uštedeti čak 6,7 miliona papira.

„Kada povežemo dokumente matičnih knjiga, MUP-a, Poreske uprave, PIO fonda, NSZ-a, Centralnog registra obveznika socijalnog osiguranja, od 1. juna, vi dođete na šalter, treba vam neki vaš izvod, šalterski službenik će da se uloguje na portal e-Uprave, kada ukuca vaše ime i prezime, automatski će da povlači sva ta dokumenta iz baza podataka i praktično će odmah moći građanima da se daje izvod po koji su došli”, rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, poslednjih nekoliko meseci radilo se na povezivanju šest osnovnih baza podataka, koje imaju 80 odsto podataka građana, te na procesu prenosa matičnih knjiga u elektronski oblik, kako bi sve moglo da se poveže. Puna primena tog zakona, naglašava Brnabićeva, počinje 1. juna, a ona očekuje i pune efekte primene od tog datuma.

(Alo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV NA RAVNOJ GORI: Šubare, kokarde i prasići na ražnju! Počelo okupljanje Ravnogoraca!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja