ŠANSA ZA 500 PAROVA: Sledeće srede javni poziv za vantelesnu oplodnju u privatnim klinikama
Foto: Shutterstock

RFZO finansira

ŠANSA ZA 500 PAROVA: Sledeće srede javni poziv za vantelesnu oplodnju u privatnim klinikama

Društvo -
BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas da će naredne srede biti raspisan javni poziv za parove, koji imaju problema sa potomstvom, za veštačku oplodnju u privatnim klinikama i precizirao da je RFZO za to izdvojio 100 miliona dinara.

Lončar je rekao da će veštačka oplodnja biti omogućena za 500 parova i dodao da će sledeće srede biti raspisan i javni poziv za operaciju katarakte u privatnim klinikama.

Za tu namenu, rekao je, Fond je izdvojio još 100 miliona dinara, kako bi se omogućilo 3.000 operacija katarakte u privatnim zdavstvenim usatnovama.

Lončar je podsetio da su liste čekanja za operaciju katarate velike, te da očekuje da će ove godine, biti izvedeno vise od 24.000 takvih operacija, u drzavnim i privatnim ustanovama.

"Nećemo stati na tome, gledaćemo kako budemo štedeli da usmerimo novac i da što pre odradimo one stvari za koje postoje liste čekanja", rekao je Lončar novinarima nakon polagnja kamena temeljca za novu zdravstvenu stanicu u Malom Mokrom Lugu.

Ministar zdravlja potpisao je prošle sedmice sa predstavnicima Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije Memorandum o saradnji, a dat je i nalog RFZO-u da uputi poziv očnim klinikama koje rade operacije katarakte, kao i ginekološkim klinikama koje rade vantelesnu oplodnju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track