ŠARČEVIĆ: Učinićemo sve da zaštitimo srpski jezik
Foto: Zorana Jevtić

Tršić

ŠARČEVIĆ: Učinićemo sve da zaštitimo srpski jezik

Društvo -

BEOGRAD - Ministar, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas u Tršiću, gde je prisustvovao završnoj svečanosti Vukovog sabora, da će ministarstvo učiniti sve da zaštiti srpski jezik od loših uticaja.

"Uvek ćemo pružiti podršku manifestacijama koje imaju za cilj očuvanje srpskog jezika i kulture. Iz istog razloga u narednom periodu sa Ministarstvom kulture i informisanja pokrenućemo niz akcija, a naš prvi projekat biće povećanje fonda školskih biblioteka", rekao je Šarčević.

On je istakao da ove godine imamo priliku da pokrenemo jedno važno pitanje, a to je reforma obrazovanja.

''Imamo jednu veliku obavezu prema Vuku i njegovom nasleđu da negujemo jezik, da ne dozvolimo da nam ga kvare razne nove i moderne reči, da ne izmišljamo srpsko engleski koji ne postoji, da kada pričamo engleski pricamo taj jezik, a kada pričao srpski da ga negujemo u izvornom smislu'', poručio je Šarčević prisutnima.

Kako je istakao, imamo obavezu da učimo decu da čitaju knjge, odnosno, da pored interneta znaju značaj procitane knjige i pisane reči.

On je najavio da će se ovih dana obnavljati školske biblioteke sa nadom da će se pokrenuti čitalačka veština kod mladih.

Ministar je zamolio nastavnike i roditelje da o tome vode dužnu brigu, dodajući da smo srećan narod koji ima tako dobar i kvalkitetan jezik, azbuku i toliko književnika i pismenih lljudi.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

''Čast mi je da budem na 83. Vukovom saboru i da pokušamo da pomognemo da ova manifestacija, kao i ukupan Tršićki kompleks, postane jedna značajna tačka na kulturnoj mapi Srbije, a i šire'', rekao je Šarčević.

Kako je istakao, doprinos Ministarstva prosvete ovoj priči jeste negovanje srpskog jezika u izvornom smislu i pokušaj da se on tako zaštiti od svih drugih uticaja.

Uoči završne svečanosti zatvaranja 83. Vukovog sabora u Tršiću, ministar je sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem obišao Višenamenski centar, koji je sagrađen kako bi postao nacionalni centar za jezik i kulturu, kao i Galeriju Vukove spomen škole i Muzej jezika i pisma.

Gradonačelnik Loznice je istakao da će lokalna samouprava sa ministarstvima prosvete i kulture iznaći najbolje rešenje da Vukov sabor ne bude samo mesto okupljanja slavista već šire populacije, što će doprineti ne samo afirmaciji kulture i jezika već i regiona, kaže se u saopštenju.

Na zatvaranju Vukovog sabora besedu je održao Svetislav Božić, dopisni član SANU i redovni profesor Fakulteta muzičkih umetnosti Univerziteta u Beogradu, a nastupio je i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo".

Božić je istakao da je ''Vuk vremenom hodao sve teže, ali da je njegov hod bio dovoljno gibak, mudar, istrajan da pređe onoliko zemaljskog puta koliko je bilo potrebno da vidi, čuje, zapiše, utegne i uveri sebe i svoje istomišljenike da je to što radi od neprocenjive koristi za njegov rod''.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track