ŠARČEVIĆ: Poziv kompanijama da se uključe u dualni sistem obrazovanja
Foto: Zorana Jevtić

U poseti Smederevu

ŠARČEVIĆ: Poziv kompanijama da se uključe u dualni sistem obrazovanja

Društvo -

Ministar prosvete Mladen Šarčević razgovarao je danas u Smederevu sa gradonačelnicom Jasnom Avramović, direktorima srednjih stručnih škola i predstavnicima nekoliko kompanija iz tog grada i tom prilikom ih pozvao da se aktivno uključe u dualni sistem obrazovanja

Predstvnici „Hestila“, „PKC-a“, „Kajzena“, „Meteksa“ i „Hleba i kifli“ ukazali su na nedostatak odgovarajućeg radnog kadra, kako srednjeg stručnog, tako i kadrova inženjerske struke, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

"Smatram da u Srbiji ima dovoljno talentovanih ljudi koji mogu da odgovore potrebama Železare. Međutim, nama nedostaju zavarivači, mašinski tehničari, električari, ali i inženjeri u oblasti metalurgije”, rekao je izvršni direktor "„Hestil Srbija" Liangsi Vang.

ŠARČEVIĆ: Dualno obrazovanje obezbeđuje zaposlenje

On je istakao da će se rado odazvati pozivu za saradnju sa školama. Isti stav imaju i ostale kompanije, belgijski investitor „Hajzer“ do leta planira da utrostruči proizvodnju pa smamim tim i zaposli nove radnike, međutim iako u Smederevu postoji tekstilna škola toj Kompaniji nedostaju obučeni radnici.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

"Zbog toga smo bili primorani da otvorimo Trening centar kako bi radnike obučili za rad na mašinama za šivenje, pakovanje, peglanje. Na taj način smo rešili deo problema, ali je jako teško naći tekstilne inženjere", istakla je direktorka sektora sa ljudske resurse kompanije „"Kajzen" Tamara Rebucikas.

Ministar Šarčević je rekao da će upravo zbog toga plan upisa u srednje škole podrazumevati dogovor Ministarstva, lokalnih samouprava, privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje. On je pozvao kompanije koje posluju u Smederevu da se aktivno uključe u dualni sistem obrazovanja.„ Dualno obrazovanje imaće posebno mesto u novom zakonskom okviru. Mislim da smo razbili famu o tome da je to samo i isključivo trogodišnji zanat. Novim zakonima uspostavićemo jasnu vezu između dualnog obrazovanja u srednjim školama i fakultetima“, istakao je Šarčević.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

I gradonačelnica Smedereva naglasila je važnost dualnog obrazovanja i podsetila da je i ranijih godina lokalna samouprava iskazivala potrebu za dualnim obrazovanjem, ali da nije naišla na razumevanje. „Drago nam je što, konačno, imamo ministra koji je prepoznao potrebe privrede. Smederevo ima potencijal da u narednim godinama otvori novih 4.500 radnih mesta, ali nam trebaju radnici koji su osposobljeni da još u toku školovanja rade”, rekla je Avramović.

Šarčević je sa izvršnim direktorom „Hestila“ obišao Tehničku školu, školu koja po tradiciji obrazuje kadar za privredu. Od 20.000 učenika koji su završili ovu školu najveći broj njih danas radi u privredi, a mnogi upravo u „Železari“. Škola je opremljena svim neophodnim kabinetima i radionicama kako bi učenici stekli potrebna znanja.

ŠARČEVIĆ: Dualnim sistemom obrazovanja svi dobijaju

Tokom posete Smederevu ministar je takođe posetio Tekstilno-tehnološku i poljoprivrednu školu „Despot Đurađ“, vrtić ”Sanjalica” i održao sastanak sa direktorima predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Braničevskog i Podunavskog okruga.

Tom prilikom upoznao ih je sa radom na novim zakonima i istakao da su tri zakona već spremna, uključujući i osnovni, krovni, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Novi zakoni neće ograničavati broj mandata direktora, ali onaj koji nema rezultate neće ostati na tom mestu. Novi zakoni imaju tri cilja, prvi - kvalitet obrazovanja, drugi - autonomija i treći - efikasnost izvršne vlasti, poručio je Ministar direktorima i istakao da od njih očekuje najveću pomoć jer su oni najvažnije poluge sistema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja