SASTANAK STEFANOVIĆA I DEVENPORTA: Razgovori o finalizaciji Akcionog plana za poglavlje 24
Foto: MUP

Napredak

SASTANAK STEFANOVIĆA I DEVENPORTA: Razgovori o finalizaciji Akcionog plana za poglavlje 24

Društvo -
Stefanović je naglasio da će MUP informisati relevantne odbore Skupštine Srbije o samom procesu, nakon čega će i formalno biti u mogućnosti da uputi Akcioni plan EK radi davanja mišljenja

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je ambasadora Evropske unije u Beogradu Majkla Devenporta upoznao da je finalizirana treća verzija Akcionog plana za Pregovaračko poglavlje 24 pristupnih pregovora Srbije i EU.

Oni su, kako je saopštilo ministarstvo, razgovarali i o nastavku saradnje u oblasti vanrednih situacija nakon pristupanja Srbije Mehanizmu civilne zaštite EU.

Stefanović je ukazao da je mišljenje o finansijskom delu Akcionog plana pozitivno, što je veoma važno zbog održivosti finansiranja predviđenih aktivnosti.

On je naglasio da će MUP informisati relevantne odbore Skupštine Srbije o samom procesu, nakon čega će i formalno biti u mogućnosti da uputi Akcioni plan Evropskoj komisiji radi davanja mišljenja.

Tokom razgovora predstavljene su aktivnosti po pregovaračkoj grupi u poslednja tri meseca i ukazano je da je ovo pokazatel da Ministarstvo i Vlada Srbije predano rade na ispunjavanju preporuka Evropske komisije kao da su pregovori već otpočeli.

Ambasador Devenport pozdravio je mogućnost da Srbija uputi treću verziju Akcionog plana na mišljenje Evropskoj komisiji i rekao da je taj dokument u duhu onoga što predviđaju pravne tekovine Evropske unije, kao i da reflektuje sve one preporuke koje su dostavljene Srbiji tokom procesa skrininga za Poglavlje 24.

Kada je reč o nastavku saradnje između Srbije i EU, u oblasti vanrednih situacija, dogovoreno je da se, u narednom periodu, promoviše korist od članstva Srbije u Mehanizmu civilne zaštite EU, kao i da se počne sa izradom funkcionalne analize odnosno studije izvodljivosti za potrebu uvođenja i implementacije Jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve "112" u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track