SAUDIJSKI PRINC OČARAN SRBIJOM: Proja vam je vrhunska, pršut izvrstan, a Srpkinje prelepe
Foto: Beta

Iza kulisa trodnevne posete

SAUDIJSKI PRINC OČARAN SRBIJOM: Proja vam je vrhunska, pršut izvrstan, a Srpkinje prelepe

Društvo -
BEOGRAD - Sultan bin Salman bin Abdulaziz al Saud oduševjen je našom zemljom! Od prirodnih lepota Srbije preko hrane pa do lepih žena

Tokom trodnevne posete Beogradu u pauzi zvaničnih sastanaka sa vrhom srpske države, domaćini su se trudili da saudijskog princa ugoste na najbolji mogući način. Kako saznajemo, sin saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza posebno je bio očaran srpskim specijalitetima.

"Hteo je što više da vidi i čuje o Srbiji! Posle sastanaka koje je imao prema zvaničnom protokolu našeg gosta smo hteli da ugostimo na najbolji mogući način. Želeo je da proba što više naših tradiocinalnih jela, a posebno je bio oduševljen srpskom projom i specijalitetima od mesa! Sve mu se dopalo! Za proju je rekao da je vrhunska, a pršut veoma ukusna! Otvoreno nam je rekao da mu se dopada Beograd, da su ljudi vrlo ljubazni i srdačni, a da su Srpkinje izuzetno lepe žene", priča naš sagovornik iz Vlade Srbije.

Podsetimo, Sultan bin Salman bin Abdulaziz al Saud tokom boravka u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem. Sa ministrom tgrovine Rasimom Ljajićem potpisao je Memorandum o saradnji u oblasti turizma.

Gostu iz Saudijske Arabije prezentirano je gotovo sve što Srbija u ovom trenutku prodaje, od hotela, banja pa čak do velikih privrednih giganata.

Poseta saudijskog princa je prva zvanična poseta jednog od saudijskih državnika Srbiji od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve države i prva poseta nekog od zvaničnika Saudijske Arabije našoj zemlji još od 1989. godine, kada je saudijski ministar spoljnih poslova Saud Al Fejsal učestvovao na Samitu nesvrstanih u Beogradu.

Zanimljivo je da je Sultan bin Salman bin Abdulaziz al Sauda sa samo 29 godina postao je prvi Saudijac koji je leteo u svemir!

On je 1985. godine izabran je za člana internacionalne ekipe astronauta na spejs-šatlu „Diskaveri“, u američkoj misiji STS-51G. Tako je postao prvi Arapin, musliman i prvi član kraljevske porodice koji se ikada našao u svemiru, a drži i rekord najmlađe osobe koja je letela u spejs-šatlu.

Ubrzo nakon ovog iskustva, princ Sultan se pridružio saudijskoj kraljevskoj avijaciji kao vojni pilot, a penzionisao se 1996. godine sa činom poručnika. Iskusan je pilot sa više od 7.000 sati leta, ima pilotske licence Sjedinjenih Država, Francuske i Saudijske Arabije i kvalifikovan je da upravlja na nekoliko vrsta aviona i helikoptera.

I u Beograd je došao pilotirajući u svom avionu.

S.Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja