SAVET EKONOMISTE KRULJA: Srpski turisti, ponesite više gotovine u Grčku
Foto: Dado Djilas

Pamet u glavu

SAVET EKONOMISTE KRULJA: Srpski turisti, ponesite više gotovine u Grčku

Društvo -
Građani Grčke od prošlog četvrtka do juče iz banaka su podigli dve milijarde evra, skreće pažnju ekonomski savetnik u vladi

BEOGRAD - Srpski turisti ne bi trebalo da putuju u Grčku bez veće količine gotovog novca, izjavio je ekonomski savetnik u Vladi Srbije Vladimir Krulj.

On je skrenuo pažnju da su građani Grčke od prošlog četvrtka do juče iz banaka podigli dve milijarde evra.

Komentarišući sinoćni predlog Grčkog saveta za finansijsku stabilnost i jutrošnju odluku predsednika i premijera da banke u Grčkoj ostanu zatvorene narednih šest radnih dana, ekonomski savetnik u Vladi Srbije Vladimir Krulj rekao je da je dolaskom Sirize na vlast dobar deo bogatih Grka počeo da prebacuje novac van zemlje.

Ekonomski savetnik ministra zaduženog za evropske integracije Srbije ukazao je na razliku između stavova Nemačke i Austrije, sa jedne, i Francuske sa druge strane, precizirajući da je francuski ministar finansija rekao da se "eventualnim izlaskom Grčke iz evrozone dolazi na nepoznato tlo", što ne bi bilo dobro ni za EU, ni za finansijska tržišta, ni za Grčku.

Krulj je objasnio da sporazumom u Lisabonu nije predviđeno da jedna zemlja izađe iz evrozone, a kako stvari trenutno stoje, ta bi država morala da izađe iz EU.

"Kada imate jedinstveno monetarno tržište i kada jedan član te monetarne jedinice izađe, to pravi sistemski problem koji se onda prenosi na celo tržište i na sve zemlje koje su deo tog tržišta", upozorio je Krulj. Komentarišući pozitivnu ocenu MMF-a o prvoj reviziji trogodišnjeg aranžmana, Krulj je rekao da je Srbija ostvarila više nego dobar rezultat kada su u pitanju deficit budžeta i uštede i podsetio da nas tek očekuje restrukturiranje Elektroprivrede Srbije, "Srbijagasa" i "Železnica Srbije", kao i završetak privatizacije preduzeća u narednih godinu dana.

Privatizacija preostalih društvenih preduzeća otvaraju mogućnost dolaska novih igrača na tržište, a sa druge strane i sigurnost zapošljavanja, ocenio je Krulj.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track