SEĆANJE IZ OLUJE: Keruša Dena posle 139 dana krvavih šapa našla vlasnike u izbegličkom kampu u Rumi!

Prešla 500 km

SEĆANJE IZ OLUJE: Keruša Dena posle 139 dana krvavih šapa našla vlasnike u izbegličkom kampu u Rumi!

Društvo -
Tuga porodice Radanović, za Denom bila je velika, i njihova sreća nikada nije bila potpuna. Mislili su da je više nikada neće videti, ali keruša nije tako mislila

Prošlo je 20 godina od akcije Oluja, u kojoj je ubijeno oko 2.000 Srba, a iz svojih domova proterano je njih 280.000. U Srbiji je danas Dan žalosti povodom obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba u ovoj zločinčkoj akciji.

O tragičnoj sudbini Srba pokazuje i potresna priča keruše Dena, koja je prešla 500 kilometara da bi pronašla svoju porodicu Radanović, koja je zajedno sa 280.000 Srba izbegla u Srbiju.

Cela priča počela je u Petrinji, gradu u blizini Zagreba, gde su živeli Radanovići. Godine 1991. dobili su od komšije štene, a deca su ga nazvala Dena. Kuća Radanovića je postala njena kuća koju je Oluja srušila.

Dena je ostala u dvorištu kuće u Petrinji sama. Radanovići su se obreli u izbegličnkom centru u Rumi, pokušavajući da organizuju normalan život. Glava porodice Milan se zaposlio kao vozač autobusa i nekako su sastavljali kraj s krajem. Ipak, tuga za Denom bila je velika, i njihova sreća nikada nije bila potpuna. Mislili su da je više nikada neće videti.

Keruša Dena nije mislila tako. Nakon nakon 139 dana lutanja i pređenih 500 kilometara od Petrinje do Rume, uspela da pronađe svoje vlasnike koji nisi u tom egzodisu stigli da ga povedu sa sobom.

Prošla je kroz gradove Dvor, Novi, Prijedor, Banjaluka, Prnjavor, Derventa, Modriča, Brčko, Bijeljina, Bogatić, Sremska Mitrovica. Na putu su joj se isprečile reke Una, Sana, Vrbas, Bosna, Drina, Sava. Prepreke su bile male kakva je ljubavi koja ju je vukla da pronađe svoje vlasnike.

"Pred novu 1996. godinu, tačno 22. decembra, u sobu je utrčao sin Goran i beskrajno uzbuđen rekao: Mama, došla nam je Dena!", ispričala je priča Dušanka, i dodaje da u prvom trenutku kerušu nije mogla da prepozna jer je mnogo smršala, a šape su joj bile krvave i bez noktiju.

U Rumi se Dena oštenila i donela na svet petoro kučića. Štenad su poklonjena Rumljanima, a ona je odletela u Kanadu sa svojim vlasnicima. Nažalost, Dena je uginula, ali Radovanovići i dalje čuvaju njen pepeo u svom domu.

FOTO Ilustracija
FOTO Ilustracija

(Livadabl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track