Šef biroa MUP za Kurir: Muljanje ne prolazi, samo se traži rezultat

Intervju, Biljana Popović Ivković, šef Biroa za saradnju s medijima MUP Srbije

Šef biroa MUP za Kurir: Muljanje ne prolazi, samo se traži rezultat

Društvo -
MUP je doživeo velike promene. Ministar Stefanović težak je za saradnju, nekad i za moju sujetu. Priča o cenzuri taktika je političkih neistomišljenika, kaže nekadašnja voditeljka

Rad policije oduvek je bio pod lupom javnosti više od drugih državnih organa. Zbog ozbiljnih promena i reformi sada više nego ranije. Kako sistem funkcioniše iznutra, kako je raditi sa Stefanovićem, o cenzuri u medijima, da li joj nedostaje televizija, za Kurir otkriva šef Biroa MUP za saradnju s medijima Biljana Popović Ivković.Napustili ste televiziju, a bili ste jedno od najprepoznatljivijih TV lica. Zašto ste novinarstvo zamenili radom u državnim organima?- Umorila sam se od ulepšavanja stvarnosti. Zato sam i napustila medije 2012. Vrteli smo se ukrug. Pre emisije, u četiri oka, političari bi vam rekli sve, u etar ništa. Mudro s njihove strane, prazno s moje. Danas plaćamo cenu svih onih „bivših“ koji su nam na pleća stavili tovar laži i tovar dugova. Ja poštujem one koji na sebe preuzimaju obaveze.S ministrom Nebojšom Stefanovićem radili ste i dok je bio predsednik Skupštine. Kakav je kao šef? Ko nameće ritam?- Ne traći vreme, nosi ga energija. Težak je za saradnju, nekad i za moju sujetu. Traži mnogo. Hoće rezultat. On naravno nameće ritam sa svojim timom, postavlja visoke standarde za svoje zaposlene i očekuje da ih bez poteškoća ispunimo. Muljanje kod njega ne prolazi. U MUP je non-stop, pa je takva sudbina i njegovih saradnika.Po čemu se policija danas razlikuje od one pre godinu dana?- MUP je doživeo promene, a njih je nametnuo prvi čovek. Kuća ima domaćina koji mnogo radi i zna šta hoće. Prvi rezultati su postignuti, a novi ciljevi postavljeni.Ovih dana se mnogo govori o cenzuri u medijima.- Valjda bi i nagoveštaj priče o cenzuri bio cenzurisan? A da rastegnemo pamćenje i podsetimo javnost na zaista ozbiljne i drastične slučajeve cenzure? Sećam se izveštaja pokojne Verice Barać i pritisaka tadašnje vlasti. Sigurni u kontrolu koju su uspostavili, cenzurisali su Savet za borbu protiv korupcije i njihov izveštaj. Sećam se najgoreg zakona o informisanju koji je hitro donet 2009. godine. Buka se digla, ali je brzo i ućutkana. Jasno je da je priča o cenzuri danas taktika političkih neistomišljenika, ne tako davno glavnih cenzora. Uostalom, Gugl pamti.Olja Bećković je izjavila da joj je Vučić ukinuo emisiju.- Sujeta i kleveta. Grčki vlasnik B92 nateran da skine „Utisak“ zbog Vučića? Besmisleno. Ali nekima je dozvoljeno da bez trunke odgovornosti, a pod velom slobodnog i nezavisnog novinarstva presuđuju i vređaju samo da bi rekli nešto protiv premijera i Vlade jer im je takva taktika. Kao, recimo, BIRN, kojeg je demantovala Svetska banka. Oni ne haju. E, to je cenzurisanje po istini. Za novinara je nedopustivo da sopstveni politički stav ima refleksiju na novinarski rad.

O reformamaPOTREBNO JE VREMEVidite li promene nabolje i u drugim resorima Vlade Srbije?- Da bi građani videli konkretne rezultate reformskih mera, potrebno je vreme, jer, želeli mi to da priznamo ili ne, država je godinama uništavana. Vidim iskrenu želju premijera Vučića i njegovog tima da menja Srbiju. Manji je budžetski deficit, premijer otvara fabrike, smanjen je broj nezaposlenih, Srbiju poštuju. Uostalom, i Svetska banka najavljuje rast naše privrede u 2015. Dakle, rezultati moraju biti merilo kritike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track