Selaković: 4 disciplinske prijave protiv izvršitelja zbog vređanja ugleda profesije
Foto: Nemanja Pancic

Prvo godišnje savetovanje

Selaković: 4 disciplinske prijave protiv izvršitelja zbog vređanja ugleda profesije

Društvo -
Efikasan sistem izvršenja sastavni je deo svakog delotvornog pravosudnog sistema, naglasio je ministar

ZLATIBOR - Ministarstvo pravde je u proteklih mesec dana podnelo četiri disciplinske prijave protiv izvršitelja zbog postupaka koji vređaju ugled te profesije, rekao je ministar pravde Nikola Selaković na prvom Godišnjem savetovanju izvršitelja, koje je danas počelo na Zlatiboru.

Selaković je istakao da stalno treba insistirati na poštovanju etičkih principa i razvijanju standarda ponašanja u cilju očuvanja i unapređenja dostojanstva i ugleda izvršiteljske profesije.Prema njegovim rečima, formirana je radna grupa za uspostavljanje funkcionalnog i transparentnog sistema odgovornosti izvršitelja, čiji je zadatak da uspostavi efikasnije mehanizme odgovornosti izvršitelja.

Selaković je naveo da je efikasan sistem izvršenja sastavni deo svakog delotvornog pravosudnog sistema i da su nova zakonska rešenja i uvođenje izvršitelja svakako doveli do poboljšanja u sistemu izvršenja i rasterećenju rada sudova. Kako je istakao, to potvrđuju i statistički podaci, po kojima je u 2013. godini priliv predmeta u osnovnim i privrednim sudovima u izvršnoj materiji bio manji za oko 100.000 u odnosu na prethodnu godinu, a trend smanjenja broja novih predmeta nastavljen je i u 2014. godini.

To je dovelo do smanjenja broja nerešenih predmeta i do smanjenja prosečnog trajanja postupka izvršenja, što je vrlo važan parametar za ocenu investicionog ambijenta u Srbiji, naglasio je Selaković.On je ukazao da je visok kvalitet stručnosti i obučenosti pravosudnih profesija bitan za pravilno i ujednačeno sprovođenje postupka i za povećanje stepena poverenja korisnika u pravosudni sistem.Tim povodom, ministar pravde je izrazio veliku zahvalnost Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ, koja je od početka prepoznala važnost pravosudnih profesija, kako izvršitelja, tako i javnih beležnika, i dala podršku za njihovo efikasno uvođenje u pravosudni sistem Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track