SENZACIONALNO OTKRIĆE AMERIČKIH LEKARA Novom metodom lečenja 94 odsto pacijenata izlečeno od raka!
Foto: Thinkstock

Revolucionarno

SENZACIONALNO OTKRIĆE AMERIČKIH LEKARA Novom metodom lečenja 94 odsto pacijenata izlečeno od raka!

Društvo -
Grupa onkologa s Fred Hačinson Centra za istraživanje karcinoma u američkoj saveznoj državi Vašington veruje da je pronašla revolucionarnu novu metodu za lečenje akutne limfoblastične leukemije (ALL), koja bi se potencijalno mogla primeniti i na brojne druge vrste raka.

U najnovijem kliničkom istraživanju, lekari su ‘trenirali’ T-limfocite, vrstu belih krvnih zrnaca pacijenata uz pomoć posebnih molekula kako bi im omogućili da prepoznaju i napadnu stanice tumora, te ih potom vraćali u telo pacijenata kroz infuziju.

Molekule koje su koristili su zapravo umetnuti receptori za T-limfocite, koje lekari nazivaju ‘himeričkim receptorima antigena’ (Chimeric antigen receptor - CAR), a dobivene su iz genetski modifikovanih laboratorijskih miševa.

Takav ‘trening’ imunosastava postigao je impresivne rezultate - 94% učesnika kliničkog istraživanja ostalo je bez svih simptoma limfoblastične leukemije. Rezultat je još impresivniji kada se uzme u obzir da se radilo o pacijentima koji su bili u zadnjem stadijumu bolesti. U istraživanju su učestvovale samo osobe kojima su predviđanja davala još samo dva do pet meseci života.

"Ovako nešto nikada pre nije zabeleženo u medicini, iskreno, dobiti ovakve rezultate kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla", rekao je Stenli Ridel, vođa istraživanja.

Ipak, ova metoda lečenja nije sasvim bez opasnosti. Od 35 pacijenata koji su učestvovali u istraživanju, kod sedmoro su se pojavile ozbiljne nuspojave - reakcija imunosastava zbog koje su završili na intenzivnoj nezi, a dvoje pacijenata (6% ukupnog broja) preminulo je od posledica. Naučnici sada rade na unapređivanju metode koja bi smanjila rizik od opasnih imunoloških reakcija.

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track