ŠETNJA DO VLADE: Protest prosvetara u utorak
Foto: Zorana Jevtic

4 meseca štrajka

ŠETNJA DO VLADE: Protest prosvetara u utorak

Društvo -
Okupiće se u podne ispred Skupštine Srbije, predaće pismo o problemima u prosveti i zatražiti vanredno zasedanje parlamenta posvećeno stanju uobrazovanju, a potom će se uputiti do vlade i Ministarstva prosvete

BEOGRAD - Dva sindikata obrazovanja sutra će, u danu kada se navršavaju puna četiri meseca od početka štrajka u prosveti, u protestnoj šetnji od skupštine do vlade i resornog ministarstva, ukazati na stanje u obrazovanju i izostanak reakcije institucija koje se bave obrazovanjem povodom štrajka.

Protest organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije i u školama njihovim članicama sutra neće biti nastave jer će zaposleni u prosveti biti u Beogradu, rekla je Tanjugu portparolka USPRS Jasna Janković.

Protestanti na skupu "Prosveto, vreme je" okupiće se u podne ispred Skupštine Srbije, predaće pismo o problemima u prosveti i zatražiti vanredno zasedanje parlamenta posvećeno stanju uobrazovanju, a potom će se uputiti do vlade i Ministarstva prosvete.

Janković je navela da je aktuelni štrajk prosvetnih radnika jedan od najdužih, međutim, to, kako kaže, skoro da nikoga ne zanima.

Navodeći da štrajk govori o celokupnom stanju u obrazovanju, prof. dr Ivan Ivić smatra da bi o obrazovanju morala da se pokrene ozbiljna rasprava u svim važnim institucijama."Kvalitet obrazovanja, odnosno kvalitet nastavnika, motivacija, moderne metode nastave su ključni", rekao je Ivić, smatrajući da iz tog ugla štrajk treba shvatiti kao upozorenje da stvari ne stoje dobro.

Kako kaže, loše plaćen nastavnik je demotivisan, a naši nastavnici više ne pokazuju ni veliko interesovanje za stručno usavršavanje, iako takvu obavezu imaju. Ivić, stručnjak za oblast obrazovanja, navodi i da je zabrinjavajuće što Ministarstvo prosvete nije našlo način da kaže da je sa nastavnicima koji ukazuju na probleme, zapravo na zajedničkoj liniji.

"Obrazovanje je izuzetno važan razvojni resurs Srbije, ali nikada nisam video da su vlada, skupština, predsednik, Nacionalni prosvetni savet, Nacionalni savet za visoko obrazovanje, rektorati, stavili na dnevni red problem kvaliteta obrazovanja", rekao je Ivić Tanjugu.

Institucije se pravdaju da po zakonu nisu nadležne za štrajk, međutim iz ugla kvaliteta obrazovanja, protest ne bi smeo da se gleda samo kroz sindikalnu akciju nego kroz prizmu zabrinjavajućeg stanja u ovoj oblasti, rekao je Ivić, jedan od autora Strategije razvoja obrazovanja do 2020. godine.

Komentarišući retko oglašavanje institucija koje se bave obrazovanjem o aktuelnom štrajku, Mihailo Gajić iz Beogradske otvorene škole podseća da je reakcija izostala i u slučaju plagijata doktorskih disertacija, uključujući većinu državnih ali i nezavisnih institucija.

On podseća da je sa stanovišta dece štrajk neprihvatljiv jer najviše trpe i ukazuje da smo se protestom vratili godinama unazad, kada nijedna generacija nije normalno završila školovanje.

Gajić ukazuje i da je pitanje rasprave o štrajku, koji toliko dugo traje, moralnog karaktera. Dva sindikata protestuju jer prosveta nije izuzeta iz umanjenja zarada, traže donošenje Zakona o platnim razredima, potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne, srednje škole i domove učenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track