SFRJ JE 7 PUTA BILA META TERORISTA: Zversko ubistvo ambasadora Rolovića

Zločin u Stokholmu

SFRJ JE 7 PUTA BILA META TERORISTA: Zversko ubistvo ambasadora Rolovića

Društvo -

4. Zločin u Stokholmu: Zversko ubistvo ambasadora

Ustaški emigranti upali su u jugoslovensku ambasadu i čitav sat mučili ranjenog Vladimira Rolovića pre nego što su se predali švedskoj policijiČlanovi ustaške emigrantske organizacije Hrvatski narodni otpor Miroslav Barešić i Anđelko Brajković 7. aprila 1971. upali su u ambasadu SFRJ u Stokholmu, u Švedskoj, s namerom da zarobe ambasadora i zamene ga za devet Hrvata koji su bili u jugoslovenskim zatvorima.Upucali ga, pa daviliNaoružani pištoljima, prvo su nasrnuli na domara, a onda se na vratima kabineta pojavio ambasador Vladimir Rolović. Barešić je pucao u njega i teško ga ranio, a zatim su se zaključali u kabinet. Sekretarica ambasadora Mira Štempihar pokušala je da uđe, ali atentatori su je ranili pucajući kroz zatvorena vrata. Uskoro je obaveštena i švedska policija. Ubice se provele sat vremena u kancelariji s teško ranjenim ambasadorom. Na snimku sigurnosnih kamera u zgradi ambasade vidi se da su ga davili kaišem kako bi se ugušio u sopstvenoj krvi. Posle neuspelih pregovora o oslobađanju uhapšenih Hrvata, istrčali su napolje. Pravo u ruke policiji. Rolović je prebačen u bolnicu, ali je posle nekoliko dana izdahnuo od zadobijenih rana i povreda nanetih tokom fizičkog zlostavljanja.

Vladimir Rolović bio je predratni član Komunističke partije, jedan od organizatora ustanka u Crnoj Gori 1941, a posle rata visoki policijski i obaveštajni funkcioner. Imao je čin general-majora.Švedski sud je Barešića, koji je ispalio smrtonosne hice, osudio na doživotnu robiju. Međutim, u zatvoru nije ostao dugo - u septembru 1972. grupa hrvatskih ekstremista otela je švedski putnički avion na liniji Geteborg-Stokholm i, u zamenu za oslobađanje talaca, tražila Barešićevo puštanje. Švedske vlasti su pristale na tu ucenu, pa je Rolovićev ubica sa otmičarima odleteo u Španiju fašiste Franka. Svi su se predali španskim vlastima, koje su ih zbog otmice osudile na po 18 meseci zatvora. Posle toga Barešić pod lažnim imenom odlazi u Paragvaj, gde je radio kao telohranitelj nekih ambasadora... Amerikanci su ga na svojoj teritoriji uhapsili 1978. i vratili u Švedsku. Nastavio je izdržavanje kazne do 1987, kad je oslobođen.Borio se sa „Zengama“Posle dolaska Tuđmana i HDZ na vlast, u leto 1991, vratio se u Hrvatsku i stupio u „Zenge“, jedinicu Zbora narodne garde. Samo mesec dana kasnije je ubijen. Prošle godine, na 25 godina od smrti, u mestu Drage u Hrvatskoj podignut mu je spomenik.Neki izvori u Evropi i SAD ubistvo švedskog premijera Ulofa Palmea, koje se desilo 1986. i nikad nije rešeno, povezuju sa atentatom na Rolovića. Naime, jedan od zahteva jugoslovenske delegacije koja je stigla u Stokholm dan nakon smrti ambasadora bio je da Palme zabrani rad ustaške emigracije, koja je imala više udruženja u Švedskoj. Palme je odbio da ispuni zahtev jugoslovenske delegacije, pa ga je Udba, navodno, iz osvete likvidirala.

LIKVIDACIJA UBICEVeruje se da su likvidaciju Mira Barešića naredili visoki funkcioneri obaveštajne službe samostalne Hrvatske, jer je znao mnoge mračne tajne hrvatske emigracije, na prvom mestu ko je sve od Tuđmanovih saradnika bio saradnik i doušnik jugoslovenske Udbe.

Momčilo Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track