Simpozijum Društva za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore počinje u sredu
Foto: Promo

Merenje koncentracije radona

Simpozijum Društva za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore počinje u sredu

Društvo -
Cilj kampanje je da se odredi radiološka izloženost ovom gasu u boravišnim prostorijama, prvenstveno u kućama i stanovima privatnih lica, kao i da se pronađu područja u Srbiji s povišenim koncentracijama ovog radioaktivnog gasa

BEOGRAD - U Vršcu sutra počinje Simpozijum Društva za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore na kome će Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije promovisati nacionalni program merenja radona na teritoriji Srbije.

Cilj te kampanje je da se odredi radiološka izloženost ovom gasu u boravišnim prostorijama, prvenstveno u kućama i stanovima privatnih lica, kao i da se pronađu područja u Srbiji s povišenim koncentracijama ovog radioaktivnog gasa, navedeno je u saopštenju. Radon je prirodan radioaktivan gas koji u organizam ulazi respiratornim putevima, a štetno dejstvo radona potvrđeno je u epidemiološkim studijama zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija proglasila radon drugim po značaju uzročnikom dobijanja raka pluća, podsećaju iz agencije.

Kako je navedeno, radon je uvršten i u listu glavnih zagađivača vazduha u zatvorenim prostorijama i predstavlja potencijalnu "opasnost" ukoliko se ne zna kolika je njegova koncentracija u kućama i stanovima. Učešće u projektu je potpuno besplatno, i iz agencije ističu da je to jedinstvena prilika da građani mogu da provere jedan od parametara za kvalitet vazduha koji udišu u svojim kućama i stanovima.

Planom i programom predviđeno je da distribucija detektora za radon počne u oktobru 2015. godine. U proces distribucije detektora biće uključeni vlasnici kuća i stanova koji su zainteresovani za učešće u projektu. U aprilu 2016. godine detektori koji su stajali šest meseci u kućama i stanovima biće poslati u ovlašćenu laboratoriju koja će izvršiti njihovu obradu i na taj način dobiće se prva nacionalna mapa radonskog rizika u Srbiji.

Dobijeni rezultati u okviru ove nacionalne kampanje merenja biće analizirani i prezentovani javnosti, kao i pojedinačnim učesnicima u projektu. Ovi rezultati biće temelj za pravljenje budućeg nacionalnog akcionog plana u Srbiji čiji je osnovni cilj smanjenje rizika od dugoročnog izlaganja radonu u zatvorenim prostorijama, piše u saopštenju.Preporuke o postupcima za smanjenje koncentracije radona u kućama i stanovima biće u skladu sa izmerenim vrednostima i zavisiće od konstrukcije objekta u kojima je merenje izvršeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track