SKANDAL: Iz Železnica oteto 20 miliona evra?
Foto: Arhiva

Unutrašnja kontrola otkrila pljačku

SKANDAL: Iz Železnica oteto 20 miliona evra?

Društvo -
Bivši rukovodioci i sindikalci trošili novac na dnevnice, hotele i reprezentaciju, zbog čega je podneta 21 krivična prijava, tvrdi Vladimir Teofilović

BEOGRAD - Više od 20 miliona evra štete napravljeno je u „Železnicama Srbije“ zahvaljujući bivšim rukovodiocima tog državnog preduzeća, ali i sindikalnim vođama, koji su nenamenski trošili sredstva putem deviznih dnevnica, hotelskih računa i reprezentacija, tvrdi Vladimir Teofilović, direktor Sektora unutrašnje kontrole.On kaže da je njihov ceh građane Srbije po sindikalcu koštao između 15 do 25 miliona dinara godišnje samo na ime reprezentacije. Najgore od svega je to što su se imena odgovornih za pomenute malverzacije i ove godine našla na konkursu za izbor novog generalnog direktora ovog gubitaša.PrijaveTeofilović je u prošloj godini podneo 21 krivičnu prijavu protiv nadležnih iz perioda od 2009. do kraja 2013. godine zbog krađe nafte, materijala i bahatog ponašanja sindikalaca.- U krađu je umešana 21 osoba zaposlena u „Železnicama Srbije“, a njima i direktorima na teret se stavlja otuđenje 7.347.034 litra derivata. Reč je o B2 evrodizelu i lož-ulju. Samo na nafti su sa stovarišta 465 u Novom Sadu od 2010. do kraja 2013. ukrali 10 miliona evra, a identična suma je nestala zbog nestanka materijala plaćenog sredstvima dobijenim od Rusa, poput kolosečnog pribora, prigušnica i šina - objašnjava on.Teofilović dodaje da se u predmetu unutrašnje kontrole nalazi i podatak da su pojedini sindikalni predstavnici imali različite privilegije, kao što je odlazak na letovanje na more, na šta je jedan pojedinac trošio „tričavih“ 900.000 dinara.U tužilaštvuKako Teofilović kaže, situacija u „Železnicama“ i dalje je katastrofalna jer pojedini direktori imaju kriminalne dosijee i šetaju preduzećem s pištoljima.- U krađe su bile umešane i osobe sa strane, koja predstavljaju dobro organizovanu kriminalnu grupu. Krivične prijave i ukupno 33 podneska upućene su Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Odeljenju za organizovani kriminal, Antikorupcijskom timu i resornom ministarstvu - zaključuje Teofilović, koji je zbog posla, kako naglašava, izložen otvorenim pretnjama.Kritike TeofilovićaJedan od članova sindikata „Železnica“ koji je želeo da ostane anoniman kaže za naš list da je Teofilović celu ovu priču pokrenuo da bi skrenuo pažnju s činjenice da je u mandatu smenjenog direktora Dragoljuba Simonovića napredovao „na vrlo netransparentan način“.- Teofilović je običan medicinski tehničar koji je 2013. došao u „Železnice“ kao pripravnik. Iako pripravnički staž u državnoj službi traje minimum šest meseci, on je samo dva meseca kasnije postavljen za direktora unutrašnje kontrole - kaže naš sagovornik.

ŠtrajkBLOKADAOko 40 radnika „Nege kola i DDD“ blokiralo je juče pružni prelaz zbog kašnjenja zarada.- Ima nas oko 320 zaposlenih, a plate okvirno iznose oko 25.000. Naši zahtevi su da se što pre reši status preduzeća - kaže jedan štrajkač.

ČinjeniceSUMNJIVA LICA- Dragoljub Simonović, generalni direktor od decembra 2012. do jula 2014. godine.- Milovan Marković, generalni direktor od novembra 2008. do decembra 2012. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja