SKUP U BEČIĆIMA: Diković sa načelnicima generalštaba Balkana
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Jačanje vojne saradnje

SKUP U BEČIĆIMA: Diković sa načelnicima generalštaba Balkana

Društvo -
Na konferenciji u pukovnik VS Mirjana Milenković predstavila je napredak koji je ostvarila Vojska Srbije u pogledu učešća u multinacionalnim operacijama UN i EU. Pored delegacije VS, nacionalne prezentacije održale su i delegacije oružanih snaga Crne Gore, Grčke i Turske

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Ljubiša Diković učestvovao je na konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja, a vodio je i odvojene razgovore sa kolegama iz Albanije i Bugarske i komandantom združenih snaga NATO iz Napulja, saopštila je danas Uprava Ministarstva odbrane za odnose sa javnošću.

Na konferenciji u Bečićima, u Crnoj Gori, pukovnik VS Mirjana Milenković je predstavila napredak koji je ostvarila Vojska Srbije u pogledu učešća u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Pored delegacije VS, nacionalne prezentacije održale su i delegacije oružanih snaga Crne Gore, Grčke i Turske.

Diković je vodio odvojene razgovore sa načelnikom Generalštaba oružanih snaga Albanije general-majorom Jeronimom Bazoom, načelnikom Generalštaba oružanih snaga Bugarske vice admiralom Rumenom Nikolovim, kao i sa komandantom Združenih snaga NATO iz Napulja admiralom Markom Fergusonom.

Taj skup je juče u Bečićima otvorio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić.

Na konferenciji kao gosti učestvuju zamenik predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO general-potpukovnik Mark Šisler, komandant Združenih snaga NATO iz Napulja admiral Mark Ferguson i zamenici načelnika generalštabova oružanih snaga Slovenije i Hrvatske.

Zemlje članice inicijative su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska i Crna Gora. U okviru ove inicijative održava se zajednička vežba podržana računarskim simulacijama "Balkanski mostovi" u Bugarskoj, dok se za 2016. godinu planira izvođenje vežbe jedinica za specijalna dejstva, u Grčkoj.

Konferencija je važna inicijativa za jačanje vojne saradnje između država na Balkanu. Suštinu aktivnosti ove inicijative čine obuka i obrazovanje, odnosno aktivnosti u kojima se stiče zahtevani nivo interoperabilnosti što omogućava zajedničko delovanje u najrazličitijim situacijama.

Poseban akcenat je na saradnji u suprostavljanju i sprečavanju situacija koje su izazvane prirodnim nepogodama, jer su se upravo ove zemlje u poslednje vreme suočile sa vrlo ozbiljnim problemima te vrste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track