SKUPŠTINA SRBIJE: Usvojen Zakon, policija sad može da koristi i elektrošokove
Foto: Beta

Reorganizacija MUP i nova sredstva prinude

SKUPŠTINA SRBIJE: Usvojen Zakon, policija sad može da koristi i elektrošokove

Društvo -
BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o policiji, koji predviđa reogranizaciju MUP, karijerno napredovanje u tom sektoru, jednu specijalnu jedinicu i jačanje sektora unutrašnje kontrole, dok pripadnicima policije omogućava da se služe i elektrošokovima i raspršivačima sa nadražajnim sredstvima.

Zakon stavlja akcenat na karijerno napredovanje, tako da će stručna obuka, obrazovanje i usavršavanje, kao i ocenjivanje službenika biti osnovni parametar prilikom odlučivanja o odabiru kadrova i personalnim rešenjima za određena radna mesta.

Onemogućeno je napredovanje isključivo po odluci neposredno višeg rukovodioca i ispunjavanjem zakonskih uslova u pogledu godina staža, već napredovanje podrazumeva i napredak u znanju i veštinama, počiva na principima profesionalnog planiranja, odabira, selekcije i edukacije i na kontinuiranom učenju. U praksu policije uvode se nova sredstva prinude, među kojima su i elektrošokovi, kako bi, navodi se u obrazloženju, policijski službenici mogli postići isti cilj bez upotrebe vatrenog oružja i nanošenja teških telesnih povreda.

Sektor unutrašnje kontrole dobiće značajno veća ovlašćenja i predviđa se obavljanje "testova integriteta" i deponovanje imovinskih karti rukovodilaca u Ministarstvu, sa mogućnošću provere i ostalih zaposlenih, čime se značajno podiže nivo kontrole i stepen uvida u podatke o imovinskom stanju zaposlenog u svrhu borbe protiv korupcije. Predviđeno je razdvajanje poslova na unutrašnje i policijske, pri čemu je Direkcija policije nadležna za obavljanje policijskih i drugih poslova, dok ostale poslove iz delokruga ministarstva obavljaju sektori. Predviđena je i podela službenika na policijske i državne službenike, a prepoznavanje ovih kategorija po organizacionim jedinicama biće znatno olakšano, budući da policijske poslove obavljaju policijski službenici, a unutrašnje poslove policijski i državni službenici.

Direkcijom policije rukovodi direktor policije, koga postavlja Vlada Srbije na pet godina, na predlog ministra, a on može biti izabran u najviše dva mandata. Direktora policije može razrešiti vlada, na obrazloženi predlog ministra, ako ne ostvari rezultate. U sastavu Direkcije policije su organizacione jedinice u sedištu - uprave, centri, jedinice, specijalna i posebne jedinice policije, i van sedišta - Policijska uprava za grad Beograd, područne policijske uprave i policijske stanice. Specijalna jedinica policije je Specijalna antiteroristička jedinica, a posebne jedinice policije su Žandarmerija, Helikopterska jedinica i Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, a u Policijskoj upravi za grad Beograd Policijska brigada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track