VUČIĆ U SKUPŠTINI: 7.000 nije malo, mislim da su prosvetni radnici radosni
Foto: Marina Lopičić

Jednokratna pomoć za prosvetare od 7.000 dinara

VUČIĆ U SKUPŠTINI: 7.000 nije malo, mislim da su prosvetni radnici radosni

Društvo -
Premijer Aleksandar Vučić došao je u Skupštinu Srbije, gde je u toku debata o predloženim dopunama zakona o budžetu za 2015. godinu.

On je danas u Skupštini Srbije izjavio da misli da su prosvetni radnici radosni zbog pomoći od 7.000 dinara i povećanja plata od 4 odsto. On je naveo da to povećanje državu da košta 1,7 ili 1,8 milijardi dinara.

"Za onih 19 odsto ljudi sa platama koje niko nije dirao, ovo je značajno i mislim da su oni radosni", kazao je Vučić i dodao da je razgovarao sa predstavnicima sva četiri reprezentativna sindikata prosvete i da je njihov zahtev bio da se isplati jednokratna pomoć od 7.000 dinara. On je kazao da će plate biti povećane za oko 141.800 zaposlenih u prosveti i da je ukupan iznos odvojen za to viši od tri milijarde dinara.

Vučić je kazao da je Međunarodni monetarni fond odobrio povećanje plata i penzija za oko 2,1 milion ljudi. "Isplaćujemo ih (penzije) redovno, bez dana zakašnjenja. Kao švajcarski sat, svakog meseca u istom danu, nedovoljno je, redovno, povećavamo onoliko koliko nam ekonomija raste", kazao je Vučić.

On je na primedbe da je penzija povećana za 1,2 odsto, odnosno 290 dinara, kazao da je za toliko penzija povećana onim penzionerima koji ništa nisu izgubili.

Prepodnevni deo sednice protekao je u oštroj polemica poslanika o jednokratnoj pomoći prosvetarima. Prvobitno je bilo predloženo da pomoć bude u iznosu od 6.000 a danas je šef poslanika SNS Zoran Babić, posle najave premijera da će ona biti za hiljadu dinara veća, podneo amandman kojim je to i predviđeno.

U Skupštini Srbije u toku je načelni pretres o tom zakonskom predlogu a ispred Vlade Srbije u raspravi učestvuje ministar finansija Dušan Vujović. Jednokratnu pomoć bi trebalo da dobije nešto više od 135.000 zaposlenih u sektoru obrazovanja i učeničkog standarda za šta će iz budžeta biti izdvojeno i 1,6 milijardi dinara.

Inače, u parlamentu je u toku i oštra polemika poslanika o jednokratnoj pomoći prosvetarima. Prvobitno je bilo predloženo da pomoć bude u iznosu od 6.000 a danas je šef poslanika SNS Zoran Babić, posle najave premijera da će ona biti za hiljadu dinara veća, podneo amandman kojim je to i predviđeno.

U Skupštini Srbije u toku je načelni pretres o tom zakonskom predlogu a ispred Vlade Srbije u raspravi učestvuje ministar finasija Duišna Vujović.

Jednokratnu pomoć bi trebalo da dobije nešto više od 135.000 zaposlenih u sektoru obrazovanja i učeničkog standarda za šta će iz budžeta biti izdvojeno i 1,6 milijardi dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja