SLAVA JUNACIMA BOJA NA MIŠARU: Od Mišara do Košara, srpski narod uvek za slobodu
Foto: Fonet/Arhivska Fotografija

SLAVA JUNACIMA BOJA NA MIŠARU: Od Mišara do Košara, srpski narod uvek za slobodu

Društvo -

BEOGRAD - Polaganjem venaca i odavanjem počasti u selu Mišaru, kod Šapca, kod spomenika Karađorđu i mišarskim junacima, obeleženo je 210 godina od Boja na Mišaru.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, koji je predvodio državnu ceremoniju, poručio je da nijedna generacija u istoriji srpskog naroda, od Mišara do Košara nije dala pogrešan odgovor na pitanje da li bi se odrekla slobode.

"Od Mišara do Košara nikada srpski narod nije uspeo da se odrekne svoje slobode i svog prava da odlučuje sam o sebi i srpski narod i svaka generacija u istoriji je oduvek iznad svega cenila slobodu", rekao je Vulin.Kako je dodao, Srbija je to pravo izborila, da odlučuje sama o sebi i nikada neće dozvoliti nikome da joj se to pravo oduzme.

"Srpska država jača i sve je razvijenija i naprednija i izborila je pravo da odlučuje sama osebi i nikada nikome neće dozvoliti da joj to oduzme, i to pravo nikome neće biti ustupljeno", rekao je Vulin.On je kazao da su buduće generacije pred velikim izazovima jer u promenjenom svetu treba naći odgovore koji će sačuvati našu nezavisnost, ali i omogućiti da se Srbija dalje razvija.

"Hoćemo dobrosusedske odnose sa svima, okrenuti smo ekonomskom razvoju i da budemo spremni za svaku veliku daleku svetsku oluju koja može da dođe. Mi ne možemo da utičemo na to da li će se EU i Turska dogovoriti i da li će ratovi u Siriji naterati ljude da napuste kuće, ali možemo da imamo snažnu policiju koje će zaštiti našu državu kad je potrebno", poručio je Vulin.On je dodao da "takva država treba da postoji i da je takva država pravljena i na Mišaru i na Košarama".

"Slava junacima sa Mišara, ali i svima onima koji su bili na puški, i plugu u ova dva veka, i onima koji su nas hranili i branili. Slava i ovoj deci što tek koračaju jer imaju na koga da se oslone, a neka znaju da im čuvamo i gradimo državu u kojoj se poštuje pamet i hrabrost, čuva uspomena na pretke ali i priprema mesto za bolju i pravedniju generaciju nego što smo bili mi", istakao je Vulin.Vence su, pored ministra, položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog kora, kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Obeležavanju godišnjice prisustvovali su predstavnici Grada Šapca, princ Aleksandar Karađorđević i druge javne ličnosti.Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da se danas slavi sloboda, hrabrost i umešnost, i da sve te osobine treba da nas katakterišu i posle 210 godina.Boj na Mišaru, koji se odigrao 13. avgusta 1806. godine, predstavljao je jednu od najznačajnijih pobeda ustanika nad jedinicama regularnih oružanih snaga Otomanskog carstva.Predvođeni voždom Karađorđem i istaknutim ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja, Srbi su odneli briljantnu pobedu koja je učvrstila položaj ustanika i znatno ugrozila status Turaka u okviru Beogradskog pašaluka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja