Sokolović: Nije tačna tvrdnja advokata da je budžet prazniji zbog notara
Foto: Aleksandar Jovanović

Poreska uprava

Sokolović: Nije tačna tvrdnja advokata da je budžet prazniji zbog notara

Društvo -
Ukupno, od javnih beležnika je za tri meseca prihod u budžetu iznosio 61,06 miliona dinara

BEOGRAD - Savetnik direktora Poreske uprave Srbije Ranko Sokolović izjavio je da nije tačan zaključak da je državni budžet na gubitku, jer su pojedine poslove od sudova preuzeli javni beležnici.

Srpsko advokatsko društvo (SAD) je juče saopštilo da je državni budžet na gubitku više od 39 miliona dinara mesečno zbog prestanka naplate sudskih taksi za overe, pošto to od početka septembra obavljaju javni beležnici, njih ukupno 93 u celoj Srbiji.

Međutim, Sokolović je rekao da se taj zaključak iznosi neargumentovano i proizvoljno, a nije ni tačan.Prema podacima Poreske uprave, ukupno naplaćeni javni prihodi od advokata u 2013. godini iznosili su oko 3,63 milijarde dinara.Na primer, u septembru 2013. javni prihod od advokata je iznosio 248,14 miliona dinara, a u istom mesecu ove godine 314,36 miliona. U oktobru 2013. su javni prihodi ove struke iznosili 414,2 miliona, a u istom mesecu ove godine 485,03 miliona. I u novembru je zabeleženo povećanje po istom osnovu sa 221,88 na 290,81 miliona dinara.

"To ukazuje da su povećani ukupni javni prihodi advokata u ova tri meseca, od kad rade i javni beležnici", rekao je Sokolović.On je podsetio da su notari startovali sa radom u septembru 2014. i u tom mesecu je na ime PDV-a od njih uplaćeno 463.579 dinara, u oktobru oko 16,43 miliona, a u novembru 28,94 miliona dinara. "Ukupno je iznos PDV-a koji su javni beležnici platili u ova tri meseca oko 45,84 miliona dinara, dok ostali računi javnih prihoda, gde na primer spadaju i porezi i doprinosi za zaposlene, iznose oko 15,22 miliona. Ukupno, od javnih beležnika je u ova tri meseca prihod u budžetu iznosio 61,06 miliona dinara", rekao je Sokolović.

Sokolović je kao primer naveo i to da prosečna mesečna obaveza advokata koji su u sistemu paušalnog oporezivanja, a takvih je, prema njegovim rečima oko 75- 80 odsto u Srbiji, iznosi oko 27.000 dinara. Istovremeno, kaže sagovornik Tanjuga, obaveze javnog beležnika sa iste teritorije, odnosno onog koji posluje na istoj opštini, iznose u proseku 350.000 dinara (PDV plus ostali javni prihodi)."Ono što je predmet današnjih polemika je nije prevashodno u našem delokrugu rada. Sudske takse se naplaćuju shodno Zakonu o sudskim taksama a to nije posao Poreske uprave, da administrira utvrđuje ili kontroliše naplatu tih taksi. Ipak, važno je znati da iznos od 40 odsto tih taksi odlazi u budžet, dok 60 odsto pripada sudovima", rekao je Sokolović ističući da je i to jedan od razloga zašto ne može da se prihvati kao tačna tvrdnja da se naplatom PDV prema javnim beležnicima umanjuje prihod budžeta Srbije.

Prema podacima Poreske uprave, u prvih osam meseci ove godine, a na ime republičkih sudskih taksi, ukupno je uplaćeno 6,1 milijarda dinara, što je za 9,9 odsto manje nego u istom periodu 2013. kada je uplaćeno 6,7 milijardi dinara.U oktobru ove godine, po istom osnovu, uplaćeno je 617 miliona dinara, čak 46 odsto manje nego u oktobru 2013. kada je uplaćeno 902 miliona dinara.U septembru je na ime republičkih sudskih taksi uplaćeno je 614 miliona dinara, a u istom mesecu prošle godine 749 miliona dinara, ili 22 odsto više.Sokolović je ukazao da bi trebalo imati u vidu da advokati u Srbiji štrajkuju od 17. septembra 2014. što je gotovo 70 dana.

"Zato je krajnji zaključak da ne bi trebalo da se iznose tvrdnje proizvoljno da se na taj način smanjuje direktno prihod budžeta budući da se za isti iznos plaćenog PDV-a samo povećava ukupan prihod države", rekao je Sokolović.Javni beležnici su, navodi on, u obavezi da evidentiraju promet preko fiskalnih kasa, a to je uređeno, kako je precizirao, posebnom uredbom koja je u primeni od 1. oktobra 2014."Porez na dodatu vrednost (PDV) koji se od njih naplati u celosti pripada budžetu Srbije. S druge strane, prihod po od advokata paušalaca se raspoređuje delom i lokalnim samoupravama u zavisnosti od toga gde je sedište advokatske kancelarije", rekao je Sokolović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track