SPASIMO IM ŽIVOTE: Za roditelje dece obolele od raka treba 2,5 miliona evra
Foto: Profimedia

U Srbiji 500 mališana boluje od karcinoma

SPASIMO IM ŽIVOTE: Za roditelje dece obolele od raka treba 2,5 miliona evra

Društvo -
Premijer Vučić inicirao formiranje radne grupe, a ministar Lončar najavio da će roditelji od 2016. imati pravo na plaćeno odsustvo s posla

BEOGRAD - Roditelji dece obolele od karcinoma od 2016. godine imaće pravo na plaćeno odsustvo s punom platom sve vreme lečenja deteta, izjavio je juče ministar zdravlja Zlatibor Lončar.I premijer Aleksandar Vučić angažovao se po ovom pitanju i na sednici Vlade od ministra Lončara zatražio je da formira radnu grupu koja će utvrditi koliko je novca potrebno da bi se to sprovelo u delo.Potrebno vreme- Nikog nećemo da obmanjujemo ako imamo novac za to. Ne mislim da je mnogo dece obolele od raka u zemlji, i smatram da ćemo naći novac za to - naglasio je Vučić.Ministar Lončar je objasnio da Vlada nije odbila predlog da se roditeljima obolele dece isplaćuje puna plata za sve vreme lečenja deteta, već da je traženo malo vremena da se izračuna o kolikim je troškovima reč.- U tom predlogu nema ništa sporno. Vlada Srbije nije odbila taj predlog, već nije mogao u ovom trenutku da prođe zakonodavstvo, jer takvog primera nema u regionu i u Evropi. To će biti realizovano do kraja godine, a biće primenjivano od početka sledeće godine - kazao je Lončar.Todor Mančić, predsednik Nacionalnog udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR), kaže da u Srbiji svake godine od raka oboli do 350 dece.Život dece je neprocenjiv- S obzirom na to da se neke vrste karcinoma leče duže od godinu dana, broj dece povećava se na oko 500 dece godišnje. Mi ne gledamo troškove jer mislimo da je život deteta neprocenjiv. Svaka ozbiljna država ulaganjem u život svoje dece, ulaže u svoju budućnost - kaže Mančić i dodaje da je zadovoljan što je premijer Vučić zatražio da se formira radna grupa koja će se baviti predlogom da se roditeljima dece obolele od raka isplaćuje puna plata sve vreme lečenja deteta.Prema računici Kurira, kad prosečna zarada u Srbiji od 49.970 dinara, koliko je iznosila u decembru prošle godine, pomnoži sa 12 meseci plaćenog odsustva za jednog roditelja deteta obolelog od karcinoma, državu bi to godišnje koštalo 599.640 dinara. Za svih 500 roditelja obolele dece plaćeno odsustvo bi iznosilo na godišnjem nivou 299.820.000 dinara, odnosno oko 2,5 miliona evra.

Strašno Biljana Đokić, majka obolele Emilije (15), otkrivaOTKAZ JER MI ĆERKA IMA RAK!Radujem se što se drugi roditelji više neće mučiti kao ja. Kad su moji šefovi saznali da mi ćerka boluje od raka i da ću morati na bolovanje, dobila sam otkaz!Ovako je odreagovala Biljana Đokić iz Leskovca kad je čula da će roditelji moći da ostvare plaćeno odsustvo s posla:- To je fenomenalna vest. Bar neće da brinu o parama, kad već imaju tu najveću brigu - bolesno dete!Biljanina ćerka Emilija (15) od aprila 2014. boluje od tumora desne potkolenice. Prošla je devet hemoterapija, 31 tretman zračenja i operaciju. Đokićeva objašnjava zašto je bitno da roditelj bude uz dete:Neophodno je da mu pruži negu, pažnju, zaštitu, da ulije samopouzdanje detetu, to nisu samo fizičke već i psihičke traume.Institut „Batut“GODIŠNJE OD RAKA OBOLI 320 DECEPrema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, u Srbiji svake godine od karcinoma u proseku oboli 320 dece uzrasta do 19 godina.Tokom iste godine od raka umre u proseku 56 dece tog uzrasta. Skoro dve trećine novoobolele dece i umrle dece uzrasta su do 14 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja