SPC I ZVANIČNO: Koga su Artemije i Nikolaj krstili, taj nije ni kršten
Foto: Fonet SPC

Odsad su samo Marko i Negoslav

SPC I ZVANIČNO: Koga su Artemije i Nikolaj krstili, taj nije ni kršten

Društvo -
Sabor je odlučio i da pozove monahe, monahinje i laike koji su dosad učestvovali u bogosluženjima i podržavali ih (isključene) u raskolu da se vrate kanonskom poretku pravoslavne crkve

BEOGRAD - Sabor SPC isključio je iz crkvene zajednice bivšeg vladiku raško-prizrenskog Artemija i bivšeg jeromonaha Nikolaja zbog raskola s Crkvom, objavlila je SPC.

U saopštenju se navodi da je Nikolaja rukopoložio Artemije "za pseudo-horepiskopa izmišljene staroraške i lozničke eparhije". Dodaje se da su oni trajno isključeni iz crkvene zajednice, "sa nadom i molitvom Gospodu da im podari pokajanje kao jedini put spasenja i povratka Crkvi Božjoj, koja sa radošću uvek prima svakog pokajnika".

Artemije i Nikolaj će od sada moći da koriste samo svoja svetovna imena, Marko Radosavljević, odnosno Negoslav Nikolić. Artemije i Nikolaj su praktično anatemisani, što je prvi slučaj u istoriji srpske crkve.

Sabor je odlučio i da pozove monahe, monahinje i laike koji su "do sada učestvovali u bogosluženjima i podržavali ih (isključene) u raskolu da se vrate kanonskom poretku Pravoslavne crkve" i opomene ih da "tajne ove dvojice izopštenih iz crkvene zajednice nisu svete tajne (krštenje nije krštenje, rukopoloženje nije rukopoloženje, pričešće nije Pričešće, da namesto blagoslova donose kletvu), i da je jedini izlaz iz takvog bezblagodatnog stanja put pokajanja i pokajnog povratka u krilo Svete Majke Crkve".

"Ovo naročito treba da imaju u vidu svi oni koji su u svojoj prostoti i naivnosti zavedeni njihovom obmanom i duhovnom prevarom, naročito zavedeni njime lakoverni monasi i monahinje, ali i vernici", saopštio je Sabor SPC. Sabor SPC raščinio je Artemija u novembru 2010. godine jer je odbio da poštuje odluku Sabora kojom mu je, između ostalog i zbog nepravilnosti u poslovanju Eparhije raško-prizrenske, oduzeto upravljanje tom eparhijom. Artemije je vraćen u čin monaha, ali on tu odluku ne priznaje, smatra da je raščinjen iz političkih razloga i dalje nastupa i služi kao episkop.

Istoričar Aleksandar Raković kaže da je takva odluka SPC bila očekivana s obzirom na to da se bivši episkop Artemije, nažalost, još jednom oglušio o dobronameran poziv za mir i jedinstvo koji mu je uputio srpski patrijarh Irinej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track