SPC: Održan drugi sastanak mešovite komisije o Stepincu
Foto: Nebojša Mandić

Komisija formirana na inicijativu pape Franje

SPC: Održan drugi sastanak mešovite komisije o Stepincu

Društvo -

BEOGRAD - Mešovita komisija Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije, čiji je zadatak da razmotri ulogu kardinala Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata, održala je drugi sastanak u Zagrebu, a naredni će biti održan u Novom Sadu 13. i 14. februara naredne godine.

Tema ovog drugog po redu sastanka komisije bila je odnos Stepinca i SPC od 1934. do 1941. Sastanku komisije prisustvovali su predsednik Papskog odbora za istorijske nauke Bernard Ardura, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić, biskup požeški Antun Škvorčević, kao i predstavnici Hrvatskog instituta za istoriju Jure Krišto i Mario Jareb.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Televizija Hram objavila je da su Srpsku pravoslavnu crkvu u komisiji predstavljali mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej, episkop slavonski Jovan i stalni izaslanik Srbije pri Unesku Darko Tanasković, a na sastanak je pozvan i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Dimić.

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje, kako bi se utvrdilo da li Stepinac može da bude kanonizovan a prvi sastanak održan je letos.Mešovita komisija bi prema planu trebalo da radi 12 meseci i za to vreme a održi šest sastanaka.

(Tanjug/TV SPC Hram)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track