SRAMNA PROVOKACIJA U PRIŠTINI: Albanci hoće srpsku svetinju da pretvore u muzej albanskih žrtava?!
Foto: Fonet SPC

Ulaz u Hram Hrista Spasa

SRAMNA PROVOKACIJA U PRIŠTINI: Albanci hoće srpsku svetinju da pretvore u muzej albanskih žrtava?!

Društvo -

PRIŠTINA - Nedugo nakon što je iskopavanjem zemljišta uz Hram Hrista Spasa u Prištini utvrđeno da tu nema nikakve masovne grobnice, kao što su Albanci tvrdili, usledila je nova nesuvisla ideja.

U nameri da po svaku cenu spreče da u univerzitetskom naselju postoji pravoslavna svetinja, zvanično je predloženo da to zdanje umesto crkve bude muzej.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kao predlagač, isturen je nekadašnji političar još iz vremena stare Jugoslavije, sada pravnik u Prištini, Azem Vlasi. I, naravno, celokupna tamošnja javnost zdušno je stala iza te ideje.

- To je politička provokacija iz Miloševićevog vremena, jer nisam video da u univerzitetskom centru u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu postoji crkva - pravda Vlasi svoj predlog.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

S druge strane, malobrojni preostali Srbi u Prištini i njihovi predstavnici duboko su zabrinuti za sudbinu crkve Hrista Spasa, koja bi tek trebalo da bude završena. Oni koji su se inkorporirali u kosovsku vlast nadaju se nastavku radova na crkvi:

- Mi ćemo sigurno u narednom periodu razgovarati da se za početak postavi građevinska ograda i da na taj način malo više obezbedimo taj objekat, a da u kasnijim fazama krenemo u izgradnju hrama. Više nema argumenata da se odugovlači s radovima - ističe Branimir Stojanović, potpredsednik kosovske vlade i dodaje da očekuje da čitav posao podrže lokalna samouprava, Ministarstvo planiranja, ali i cela vlada, kao i Hašim Tači, kosovski predsednik.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Crkva je nakon rata bila stecište beskućnika, a ulazi u hram su trenutno zatvoreni metalnim šipkama.

- Očigledna je namera Prištine da ospori nemalu imovnu i duhovnu vrednost Srba na Kosovu i Metohiji. Srpska pravoslavna crkva poseduje svu potrebnu dokumentaciju i potrebne dozvole, hram je upisan u katastar, a zemljište je 1991. godine dodeljeno crkvi. Dakle, ne postoji nijedan valjani pravni razlog za prenamenu ili rušenje tog objekta. Jasno je da se radi o političkoj provokaciji Prištine. Na taj način se jasno poručuje da tamo gde se ruše srpske svetinje, Srbi nisu poželjni - rečeno nam je u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, uz napomenu da očekuju zaštitu od međunarodne zajednice.

(Blic/Foto: Fonet SPC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track