SRBI I JEVREJI PRIJATELJI OD RIMSKE REPUBLIKE: Netanijahu srušio zvaničnu istoriju! (VIDEO)
Foto: AP Photo

Dobrodošlica premijeru Vučiću

SRBI I JEVREJI PRIJATELJI OD RIMSKE REPUBLIKE: Netanijahu srušio zvaničnu istoriju! (VIDEO)

Društvo -
Naš narod se suočio sa brutalnim optužnicama i ubistvima od ruku nacista i njihovih prijatelja. Nikada nećemo zaboraviti ulogu srpskog naroda u borbi protiv nacista, izjavio izraelski premijer

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu podupro je tokom sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem teoriju koja nije u skladu sa zvaničnom istorijom koju učimo u školama - teoriju o antičkim Srbima.Naime, prilikom zajedničke konferencije za novinare održane na engleskom jeziku, na samom početku obraćanja, Netanijahu je poželeo dobrodošlicu Vučiću, a zatim rekao:"Prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda ide u prošlost hiljadama godina, još od vremena Rimske republike. A u moderno vreme su dva naroda bila ujedinjena u borbi i patnji, tokom strašnih godina Drugog svetskog rata. Naš narod se suočio sa brutalnim optužnicama i ubistvima od ruku nacista i njihovih prijatelja. Nikada nećemo zaboraviti ulogu srpskog naroda u borbi protiv nacista. To je orden časti koji duboko osećamo u našim srcima i uvek će tu ostati“.

Foto: AP
Foto: AP

Najzanimljivije u njegovoj izjavi ovde je da su Srbi i Jevreji prijatelji hiljadama godina i da se poznaju još od vremena Starog Rima. Konkretno, Netanijahu pominje baš vreme Rimske republike koja je trajala od 509. do 27. godine pre nove ere! Čak i da je mislio na Rimsko carstvo, koje je propalo 476. godine nove ere, opet ne bi moglo doći do dodira Srba i Jevreja. Barem sudeći prema zvaničnoj istoriji.Izjava premijera Izraela ruši teoriju o doseljavanju Slovena sa Karpata u 7. veku i uklapa se u tvrdnje predstavnika srpske autohtone istorijske škole koju je pre oko vek i po predvodio istoričar Miloš Milojević, a danas njegov kolega Jovan I. Deretić.Naime, Deretić tvrdi da nikakvog doseljavanja Slovena nije bilo, da su Srbi starosedeoci Balkana, a da Iliri, Tračani, Tribali, stari Makedonci, Dalmati, Mezi, Dardanci i drugi, nisu nazivi naroda, već nazivi serbo-raških plemena. Prema Deretiću, Srbo-Rusi, koje smatra jednim narodom, držali su praktično celu Istočnu Evropu, a u svojim pohodima dopirali su i u zapadnu, pa i do britanskog ostrva. Takođe, osvajali su i Malu Aziju, i prodirali sve do Egipta i Indije na drugoj stranu. Prema Deretiću, Srbi su u Maloj Aziji i Egiptu imali direktnog kontakta sa Jevrejima stotinama godina pre Hrista.Zvanična srpska istorija, koju uče deca u školama u Srbiji, prihvata teoriju Bečko-berlinske (ili takozvane nordijske) istorijske škole – da su Sloveni doselili na Balkan u 7. veku i potisnuli starosedeoce, koji su netragom nestali. Moguće je da u Izraelu postoji drugačiji pristup istoriji i da se tvrdnje nemačkih istoričara uzimaju sa apsolutnom rezervom.Teško je objasniti zašto bi Netanijahu pominjao postojanje Srba i njihove odnose sa Jevrejima u antičko doba, ukoliko se to ne uči prema zvaničnom izraelskom programu.Može se izvesti jedan od dva zaključka – ili je Netanijahuova izjava rezultat prevelikog "udvaranja" gostu, ili je o tome bolje upućen od srpske zvanične istorije.

Poslušajte Netanijahuovu izjavu na samom početku snimka.

http://www.youtube.com/watch?v=PhxmLuXYNG4

(Vesti.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track