SRBI NAROD NAJSTARIJI, ALI STVARNO: Preti nam izumiranje, prosečna starost veća od 40 godina
Foto: Profimedia

Alarmantno upozorenje

SRBI NAROD NAJSTARIJI, ALI STVARNO: Preti nam izumiranje, prosečna starost veća od 40 godina

Društvo -

BEOGRAD - Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović ocenila je da se Srbija nalazi u veoma zabrinjavajućoj demografskoj situaciji i da stanovništvo Srbije, sa prosečnom starošću većom od 40 godina, spada u starije nacije u svetu.

Ministarka je ukazala da je u 2014. godini bilo više prekida trudnoća nego rođene dece, a da Srbija svake godine izgubi "manji grad" od oko 40.000 stanovnika, koliko je manje rođenih nego umrlih.

Ona je navela da je krajnje vreme da ti problemi počnu da se rešavaju a ne samo analiziraju i dodala da će to biti jedan od njenih zadataka u narednom periodu.Slavica Đukić Dejanović je kao deo problema označila i unutrašnje migracije sa sela u grad i ocenila da zabrinjava to što je sve više obrazovanih žena starijih od 30 godina koje nemaju decu i ne razmišljaju o tome, iako nisu ekonomski ugrožene, jer imaju visok stepen potrebe za komforom.

Ministarka je dodala da nepovoljni parametri u ekonomiji nisu glavni razlog niske stope rađanja jer je iskustvo pokazalo da se siromašnije stanovništvo lakše odlučuje za rađanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track