SRBI U TUNISU U STRAHU: Specijalci nas čuvaju od otmice džihadista
Foto: Reuters 2015

Posle ubistva Salopeka

SRBI U TUNISU U STRAHU: Specijalci nas čuvaju od otmice džihadista

Društvo -
Dobili smo instrukcije da ne vozimo noću i da idemo u grupi. Svesni smo da su teroristi ISIS svuda pretnja, kaže Vladan Hristov, koji radi u rizičnoj afričkoj zemlji

BEOGRAD - Nakon što su pripadnici Islamske države odrubili glavu hrvatskom državljaninu Tomislavu Salopeku, za bezbednost brinu i Srbi koji rade u rizičnim zemljama, u kojima džihadisti sve više seju strah.Oni više nigde ne izlaze sami, a njihova radna mesta okružuju jake vojne i policijske snage.- Srpskim radnicima date su instrukcije da ne voze noću i da svuda idu u grupi.

Na gradilištu je ranije dežurala žandarmerija, a sada je zaštita diskretnija i zaposlene čuvaju policajci u civilu. Srbi su zatražili procenu bezbednosti od ambasade, nakon čega su svi do jednog odlučili da ostanu da rade - priča za Kurir Vladan Hristov, predstavnik firme „Hidrotehnika“ u Tunisu.Naši u Iraku sigurniZa ovu firmu trenutno u toj zemlji radi oko 30 Srba i svi su angažovani na gradilištu u mestu Šanbi, koje inače spada u rizičniju zonu. Ipak, kako kaže Hristov, mere bezbednosti su na najvišem nivou.

- Svi smo videli šta se desilo Salopeku i užasnuti smo. Ali smo takođe svesni da su teroristi ISIS svuda pretnja, a bezbednosne službe Tunisa posle nedavnog krvavog terorističkog pira na plaži čine sve da ne dođe do novih napada - kaže Hristov.Srpskih radnika ima u drugim rizičnim zemljama - u Egiptu ih je 287, Iraku oko 150, Siriji 150, Libiji 250.- Bezbedno je samo tokom dana, ali žene ni tada ne smeju da se kreću same, bez pratnje. Vojske i policije ima svuda, a kontrole su rigorozne i česte. U zemlju ne možete da uđete ako neko važan ne garantuje za vas. Inače, na ulicama ima mnogo oružja, a u vojnim jedinicama ima mnogo kurdskih žena - priča tridesetogodišnja Beograđanka koja radi u Iraku i dodaje da se zbog stalnog prisustva policije ne plaši toliko za svoju bezbednost.Srbe ne diraju u LibijiZdravstveni radnici iz Srbije zaposleni u libijskom gradu Sirtu, u bolnici koja je pod kontrolom Islamske države, nisu bili raspoloženi za razgovor.- Dobro smo, bezbedni smo, ali imam baš mnogo posla i zato nemam vremena da pričam - kratko nam je poručio Marko Stojanović.

Ambasador u TunisuNE STIŽEM NI DA RAZMIŠLJAM O STRAHUMinistarstvo spoljnih poslova još neće izdati preporuku da se ne ide u zemlje pod rizikom od napada ISIS. Kažu da prate razvoj situacije i da brinu o bezbednosti srpskih građana i diplomata.- Imam mnogo posla, redovno obilazim srpske radnike i turiste, kojih trenutno ima svega 20. Toliko je toga bilo, ubistvo na plaži, pa ubistvo Tomislava Salopeka, da ne stižem ni da razmišljam o strahu - kaže Nikola Lukić, ambasador Srbije u Tunisu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track