SRBIJA OKRUŽENA NUKLEARKAMA: Treba li da strepimo od novog Černobilja?
Foto: Beta/Ap

Mađari grade još dva reaktora

SRBIJA OKRUŽENA NUKLEARKAMA: Treba li da strepimo od novog Černobilja?

Društvo -
Srbija, koja zabranjuje nuklearke, okružena je njima. Nedaleko od srpske granice, već tri decenije u Pakšu rade četiri nuklearne elektrane. Studiju uticaja na životnu sredinu novih reaktora, Mađarska je poslala u 11 zemalja, među kojima je i Srbija

Zbog suseda, javnost ovih dana polemiše o nuklearnoj bezbednosti zemlje. Na 70-ak kilometara od granice, Mađarska je pokrenula projekat gradnje dva reaktora koji će u mestu Pakš zameniti stare. U Vladi Srbije uveravaju da nema razloga za brigu. Do kraja decembra, mišljenje o uticaju gradnje reaktora na životnu sredinu uputiće mađarskoj Vladi.

Srbija, koja zabranjuje nuklearke, okružena je njima. Nedaleko od srpske granice, već tri decenije u Pakšu rade četiri nuklearne elektrane. Studiju uticaja na životnu sredinu novih reaktora, Mađarska je poslala u 11 zemalja, među kojima je i Srbija.

- Jedino što Srbija u ovom trenutku može da uradi, je da da određene primedbe sugestije ocenu studije - kaže Branko Brajić iz Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklernu sigurnost.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković ističe da je studija objavljena na sajtu Ministarstva. - Naša naučna stručna javnost je zainteresovana, institucije su imale mogućnost da tu studiju prouče, da daju sugestije, primedbe i predloge - kaže ministarka.

Stručnjaci ocenjuju da studija garantuje bezebednost jer će stare nuklearne reaktore druge genercije, koji se više ne prave, zameniti savremene tehnologije, takozvane generacije tri plus.

"Zaključak je takav da bi posledice po naše stanovništvo ovde u Novom Sadu i Beogradu bile takve da bi ukupna doza bila manja nego što regulatorno telo dozvoljava da pustimo u okolinu - 240 puta manja nego što primamo od prirode. Toliko bi bilo od akcidenta", objašnjava Miodrag Milošević iz Nuklearnih objekata Srbije. Srbija, koja zabranjuje nuklearke, okružena je njima.

Pored Mađarske, reaktore imaju Rumunija, Bugarska, a tu je i Krško, na granici Slovenije i Hrvatske.

- Nemamo potrebe da se brinemo, mi sve pomno prtimo. Imamo devet mernih mesta što se tiče sistema rane najave. Po tom sistemu rane najave mi vidimo sve što se dešava u okruženju. Ukoliko dođe do bilo kakvog akcidenta mi ćemo reagovati istog trenutka - rekao je direktor Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklernu sigurnost Slađan Velinov.

Globalni stav je da Fukušima i Černobilj ne smeju da se ponove. Kod nuklearki budućnosti ne sme biti akcidenata - moraju da izdrže najjači zemljotres, pad aviona i teroristički napad. Ako ne prođu takav test - gradnje nema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track