VIDEO BRUKA: Srpska prestonica pakao za invalide!
Foto: Nebojsa Mandic

Kurir istraživao: Kakve probleme imaju osobe sa invaliditetom u Beogradu

VIDEO BRUKA: Srpska prestonica pakao za invalide!

Društvo -
Muku sam mučio s visokim trotoarima i nepropisno parkiranim kolima, nisam mogao u prodavnicu i pozorište jer nema pristupnih rampi
1 / 8 Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

BEOGRAD - Da nimalo nije lako biti osoba sa invaliditetom u Beogradu, uverio sam se kad sam se na jedan dan našao u toj nezavidnoj ulozi.A sve to uoči današnjeg Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Sedam u kolica, posuđena od ortopedskog preduzeća „Rudo“, i menja mi se čitav dosadašnji pogled na život. Svaki ivičnjak predstavlja mi novi napor, svaki sažaljiv pogled prolaznika zadaje ožiljak. Iza svakog ugla čeka me prepreka. Velika, a često i nesavladiva.

POGLEDAJTE VIDEO ADRIAMEDIA.TV

http://www.youtube.com/watch?v=hAg4rHUwZsI

Podzemni prolazOD ČETIRI RAMPE SAMO JEDNA RADI, I TO POLOVIČNO!Nalazimo se na Terazijama i pokušavamo da siđemo u podzemni prolaz. Prepreka jedan - ulični prodavac koji sklanja svoju robu. Prepreka dva - komplikovano uputstvo za upotrebu „transportera za invalide“. Pritisni dugme D, spusti ručke, stani celim kolicima... Ali transporter dođe dopola i ništa. Ne može dalje. Pozivamo servisera, ali je broj nepostojeći. Odustajemo.

AutobusPREMALO NISKOPODNIH VOZILA U KOJA MOGU DA UĐU OSOBE S INVALIDITETOMČekamo na stanici dok košava neumorno šiba. Brojimo vozila koja prolaze, dok na red nije došao niskopodni autobus. Međutim, zbog prevelike gužve ne možemo da uđemo. Čekamo sledeći. Vreme prolazi, kad napokon pristiže autobus, ali vozač nam saopštava da spuštanje rampe nije moguće. Ipak, uz pomoć četiri humane žene, koje su podigle i kolica i mene, ova misija dobija svoj srećan kraj.

UlicaIVIČNJACI I AUTOMOBILI - OGROMAN PROBLEMPrva prepreka - trotoar visok svega pet centimetara, zadaje pravu nevolju i meni i koleginici koja mi je bila ispomoć pri kretanju kroz grad. Gledam je kako iz petnih žila pokušava da odglavi točak kolica, a dodatni problem nam zadaju nesavesni vozači koji su se nepropisno parkirali. Njihova kola jača su od mojih kolica.

Nesavladive PREPREKE

ProdavnicaODUSTAJEMO OD KUPOVINE!Većina butika i prodavnica ne poseduje ono glavno - rampu koja bi osobi sa invaliditetom omogućila pristup i neometanu kupovinu. Pokušali smo da uđemo u jedan od popularnih trgovinskih lanaca, ali dva stepenika su za nas bila neosvojiva.

KafićU TOALET PREKO PUTA!Na ulazu u kafić jedva prelazimo preko stepenika. Naručujemo kafu od konobara, koji me sažaljivo gleda. Nakon toga tražim da upotrebim toalet. Onaj na dnu strmoglavih stepenica. Dobijamo odgovor da nije izvodljivo i da idemo u lokal preko puta. Kaže, lakše je. Deli nas samo ulica i dva stepenika. Šta je to za nas?

PozorišteKULTURNI, A DISKRIMINIŠU!Kao neko ko voli pozorište, gledam repertoar i hteo bih da uđem da kupim kartu. Ali - ne mogu. Opet te stepenice. Počinjem da ih prezirem. A ni koleginci nije lako. Zaključujemo da, iako su kulturni poslenici, upravnici pozorišta ipak diskriminišu invalide.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track