NAJVEĆI TERETNI AVION NA SVETU: Srpske haubice odletele u Keniju

Preneo 51 tonu naoružanja

NAJVEĆI TERETNI AVION NA SVETU: Srpske haubice odletele u Keniju

Društvo -
Ukrajinski „antonov 124“ natovaren je na aerodromu „Nikola Tesla“ samohodnim sistemima „nora B52K1“. Pošiljka sadrži i prateća borbena vozila „kurjak“, a vrednost ugovora za prodato oružje je 18 miliona evra

BEOGRAD - Najveći teretni avion na svetu „antonov an-124 ruslan“ iz Beograda u Keniju odvezao je šest kompleta samohodne top-haubice „nora“, koju proizvodi JP „Jugoimport SDPR“, saznaje Kurir.Reč je o legalnom izvozu na osnovu ranijeg ugovora vrednog 18 miliona evra.- U pitanju je ugovor s Kenijom od pre pet-šest godina o izvozu samohodne top-haubice 155 mm „nora B52K1“ sa pratećim izviđačkim borbenim vozilima „kurjak“ i vojnim kamionima. Ugovor se realizuje u tranšama. Ta top-haubica „nora“ je bila prikazana i na vojnoj paradi 16. oktobra u Beogradu - kaže dobro obavešteni izvor Kurira.Teret zapečaćen„Misteriozni avion“, kako su ga okarakterisali srpski mediji, sleteo je u Beograd preksinoć u popodnevnim satima, a posle preuzimanja robe težine 51 tonu, juče oko 22 sata odleteo je za Keniju, preko Atine. Da je reč o vojnom naoružanju, potvrđeno nam je iz vrha ukrajinskog avio-prevoznika „Antonova“, u čijem vlasništvu se i nalazi avion:- Avion je poleteo prazan iz Brestvika u Norveškoj, gde je bio smešten nakon poslednjeg leta. Sav teret, sastavljen od velikih mašina i vojnog naoružanja, primio je u Beogradu, a krajnja destinacija je Mombasa, drugi po veličini grad u Keniji. Teret je zapečaćen u kontejnerima i paletama.

Legalan izvozIz Ministarstva trgovine potvrdili su nam da su dali konačnu dozvolu za izvoz konvencionalnog naoružanja, ali da su u tome prethodno učestvovali i MUP, BIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo finansija.- U pitanju je legalan izvoz oružja u vrednosti od 18 miliona evra, koji je u skladu s domaćim i međunarodnim pravom. Oružje se izvozi u zemlju koja je članica UN i kao takva ne trpi sankcije OEBS, EU, SAD, Rusije. Tamo nema embarga niti rata, tako da ništa nije sporno - rekli su iz Ministarstva trgovine i istakli da je ovo jedan od ozbiljnijih izvoza u poslednjih nekoliko godina i da predstavlja podstrek za namensku industriju.Iz JP „Jugoimport SDPR“ nam je rečeno da im pošaljemo mejl s pitanjima, ali do završetka nismo dobili odgovore.

Kompanija „Antonov“NE ZNAMO ŠTA NOSIMO Kod vas je sleteo avion tipa „antonov 124 100 ruslan“, koji je najveći teretni avion serijske proizvodnje, a naša kompanija poseduje sedam takvih. Ne prenosi ništa nedozvoljeno ili nelegalno, ali mi nismo dužni da znamo šta nosi. Naši avioni lete jednom do dva puta nedeljno, a u toku jednog leta pređu i pola planete - rekao nam je Ilja Kremovič, predstavnik „Antonova“ iz Kijeva.

ČinjeniceO „NORI B-52“- Proizvođač je „Jugoimport SDPR“- Proizvodnja počela 2006.- Domet projektila je do 65 km- Može da stane pet članova posade

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track