SRPSKI LEKARI TRAŽE: Zabrana solarijuma mlađim od 18 godina!
Foto: Profimedia

Stravičan porast karcinoma

SRPSKI LEKARI TRAŽE: Zabrana solarijuma mlađim od 18 godina!

Društvo -
BEOGRAD - Dermatolozi Srbije zalažu za potpunu zabranu upotrebe solarijuma u Srbiji za mladje od 18. godina imajući u vidu njegovo kancerogeno dejstvo, saopštili su danas Udruženje dermatovenerologa Srbije i Odbor za melanom Srpskog lekarskog društva.

"Posle 18. godine upotreba solarijuma može biti dozvoljena samo uz informisani pristanak korisnika o svim rizicima kojima se izlaže", navodi se u saopštenju i dodaje da je takav postupak već na snazi u gotovo svim zemljama Evropske unije.

Stručnjaci su povodom najnovijih podataka o kancerogenim efektima solarijuma ukazali da se u Srbiji se godišnje otkrije oko 500-600 novih slučajeva melanoma, a prema podacima Instituta za javno zdravlje

"Milan Jovanović Batut" zabeležen je porast te bolesti u dobnoj grupi do 29. godina, pre svega kod ženskog pola.

"Utvrđeno je da je korišćenje solarijuma odgovorno za više od 450.000 slučajeva melanoma godišnje u svetu, a samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik za pojavu melanoma", navodi se u saopštenju usruženja dermatologa i dodaje da je istraživanje pokazalo da je rizik obolevanja od melanoma bio veći kod veoma mladih devojaka, koje su počele koriste solarijum od 16. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track