SRPSKI MEDIJI NA DOBOŠU: Da budete vlasnik radija treba vam samo 3.600 evra?!
Foto: Profimedia

Javni poziv kupcima

SRPSKI MEDIJI NA DOBOŠU: Da budete vlasnik radija treba vam samo 3.600 evra?!

Društvo -
Na prodaju su i Tanjug, Studio B kao i 36 radio i TV stanica, ali i listova iz svih krajeva Srbije

BEOGRAD - Agencija za privatizaciju Srbije objavila je danas u dnevnoj štampi javni poziv za prikupljanje ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala JP Novinska agencija Tanjug i 37 drugih medija širom Srbije.Procenjena vrednost kapitala za 100 odsto vlasništva u Tanjugu je 760.935,74 evra. Pravo učešća u postupku privatizacije Tanjuga imaju domaća i strana, fizička i pravna lica, kao i konzorcijumi. Prijave za učešće u postupku podnose se do 30.jula u 15 časova, dok će otvaranje ponuda biti 3.avgusta u Agenciji za privatizaciju.Prodajna dokumentacija biće dostupna od 15. jula, a naknada za njen otkup iznosi 100.000 dinara. Depozit za učešće u postupku je 76.093,57 evra, plativo u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja.

Foto: AP
Foto: AP

Agencija za privatizaciju je objavila javne pozive i za prodaju Radio Požarevca, Radio-televizije Kruševac, Radio Raške, Ivanjičkog radija, Radio Subotice, Radio i televizije Bačka Palanka, Javnog preduzeća za informisanje Šumadija iz Aranđelovca, Radio-televizije Šabac, Radio-televizije Kragujevac, RTV Pruga iz Lajkovca, Niške televizija, preduzeća Reč radnika iz Aleksinca, Radio Medveđe, Radio-televizije Pančevo, Javnog radiodifuznog i TV preduzeća Petrovac na Mlavi, Informativnog centra Bački Petrovac, Informativnog pres centra opštine Vladičin Han, Televizije Blace, Radio Valjeva, Radio Sečnja, Javnog informativnog preduzeća Novi put iz Jagodine, BC info iz Bele Crkve, Radio Bačke, Radio-televizije Brus, Radija i televizije Trstenik, gradskog informativnog centra Apolo iz Novog Sada, Radio-televizije Inđija, Javnog preduzeća za informisanje Novi Pazar, Dnevnika AD, Televizije Požega, Radio-televizije Caribrod iz Dimitrovgrada, Radija Požega, TV Ljiga, Centra za informisanje Kneževac, Radio Šida, Radio-televizije Stara Pazova i Radio Pirota. Agencija za privatizaciju je 25.juna objavila javni poziv i za prodaju Studija B.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kupovina za sitne pareRTV Pruga iz Lajkovca vredi 435.000 dinara, odlučili su odbornici opštinskog parlamenta na vanrednoj sednici. Kako je objavljeno na opštinskom sajtu, ta cena niža je u odnosu na prvobitnu zbog duga SOKOJ-u za autorska prava od 500.000 dinara, odnosno zbog toga što nije obnovljen ugovor o finansiranju sa RB Kolubara.U budžetu lajkovačke opštine obezbeđen je novac za finansiranje Pruge do 31. oktobra do kada će biti završena privatizacija medija u Srbiji. RTV Pruga emituje samo radio program, dok TV stanica, uprkos prvobitnim planovima iz 1990-ih, kada je osnovana za vreme lokalne SPS vlasti, nije pokrenuta. Ima 12 zaposlenih.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Vrednost lokalne TV Ljig procenjena je na skoro 1,3 miliona dinara, rekao je danas načelnik Opštinske uprave Stevo Vranešević. "Ta cena je svojevremeno bila oko 150.000 dinara, a sada je urađena procena, pa u 1,3 miliona dinara najveću vrednost od oko 900.000 dinara ima dokumentacija", precizirao je Vranešević. Dodao je da će u slučaju da ne bude kupca na prvoj aukciji, vrednost pasti na 35 odsto sadašnjeg iznosa. TV Ljig je najmlađi elektronski medij u šest opština Kolubarskog okruga i ima četvoro zaposlenih.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mioničani imaju mesečne novine "Zapis", a prema rečima v. d. direktora KOC-a, koji ih izdaje, Zorana Milivojevića, sigurno će izaći i broj posle "Mišićevih dana", koji će biti između 12. i 20. jula. ilojević je rekao da će se potom "videti" šta će biti s listom. List je od 1990-tih je dva puta gašen i tri puta obnavljan, a najveće zasluge za njegovo trajanje pripadaju pozorišnom reditelju Miroslavu Trigunoviću Ćiši, koji je bio DOS-ov predsednik Skupštine opštine Mionica (2000-2004). Glavni urednik Ivan Ognjanović nedavno je preminuo. "Zapis" nema zaposlenih, pripremaju ga saradnici volonterski i Mioničani u rasejanju, uz logističku podršku zaposlenih u KOC-u.

Foto: Beta
Foto: Beta

Svoje "Tamnavske novine" ugasili su Ubljani pre nekoliko godina poštujući rokove tadašnjeg Zakona o privatizaciji medija. Procena je bila da "Tamnavske", uprkos tradiciji od preko 30 godina izlaženja, ne mogu da prežive bez budžetskih sredstava, te zainteresovanih za njihovu kupovinu nema. U Osečini godinama radi privatni Radio Čava, čiji je pokretač, vlasnik i urednik preduzetnik Slavko Pavlović Čava.

RTV NOVI PAZAR ZA 90.000 EVRAAgencija za privatizaciju oglasila je danas prodaju sto odsto kapitala Regionalne radio-televizije Novi Pazar po početnoj ceni od 89.347 evra, koliko je i procenjena vrednost tog medija na kraju 2014. godine.Svi zainteresovani mogu podneti prijave za učešće u privatizaciji do 31. jula, dok je krajnji rok za otkup prodajne dokumentacije, po ceni od 150.000 dinara, 24. jul.

Kako bi učestvovali u nadmetanju za kupovinu tog medija, sva pravna ili fizička lica dužna su da uplate depozit koji iznosi deset odsto od procenjene vrednosti, odnosno 8.935 evra.Otvaranje ponuda biće održano 4. avgusta u Agenciji za privatizaciju. Ukoliko RTV Novi Pazar ne bude prodata u prvom pokušaju, početna cena u drugom krugu iznosiće 35 odsto procenjene vrednosti, što je oko 31.200 evra. Ako ni tada ne dođe do prodaje, akcije tog medija biće ponuđene radnicima, a ukoliko ih oni ne prihvate, RTV Novi Pazar će biti izbrisana iz registra medija i prestaće da postoji.

Skupština Novog Pazara je u aprilu ove godine usvojila odluku o privatizaciji RTV Novi Pazar po metodu javnog prikupljanja ponuda s javnim nadmetanje. Na osnovu te odluke, taj medij se nudio na prodaju po ceni od oko 450.000 evra, na koliko je tada bio procenjen njen kapital.Međutim, po nalogu Agencije za privatizaciju, sprovedena je nova procena vrednosti, pa RTV Novi Pazar sada vredi pet puta manje.Javno preduzeće za informisanje Novi Pazar osnovano je 2002. godine, zapošljava 81 radnika, a prema poslednjoj racionalizaciji koju je poslovodstvo tog medija sprovelo, njih 51 je višak.

Prema nezvaničnim informacijama, više od 20 zaposlenih u tom mediju odlučilo je da uzme otpremnine koje iznose 200 evra po godini radnog staža. Osim RTV Novi Pazar, Agencija za privatizaciju danas je raspisala oglas za privatizaciju još tridesetak medija u Srbiji, među kojima nema TV Tutina.Na osnovu Zakona o javnom informisanju, akcije tog medija biće ponuđene radnicima, ukoliko ih oni ne prihvate, TV Tutin će biti izbrisana iz registra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track