STANJE NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Višesatna čekanja na Horgošu
Foto: Nebojša Mandić

Uprava granične policije

STANJE NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Višesatna čekanja na Horgošu

Društvo -
Tokom popodneva i večeri očekuje se početak još jednog talasa pojačanog saobraćaja na koridoru 10, koji iz pravca Bugarske preko Pirota, Niša i Beograda vodi ka Mađarskoj ili Hrvatskoj granici

BEOGRAD - Prema podacima Uprave granične policije, trenutno su višesatna čekanja na graničnom prelazu Horgoš na izlazu iz zemlje zbog formiranih dugačkih kolona.

Kako je saopštio danas Auto moto savez Srbije, na graničnom prelazu Gradina sa Bugarskom zadržavanja su do sat vremena na ulazu u Srbiju, a saobraćaj je na važnijim putnim pravcima umerenog intenziteta, dok je pojačan ka Crnoj Gori.

Na graničnom prelazu Batrovci na izlazu čeka se oko 30 minuta.Vozačima se savetuje da za ulazak u Hrvatsku koriste granični prelaz Šid koji vodi preko Tovarnika ka Vinkovcima, granični prelaz Bačku Palanku ili granični prelaz Sot.U većem delu zemlje je pretežno sunčano vreme, posle podne i u večnjim časovima moguća je kiša i lokalni pljuskovi u severnim i zapadnim predelima, pa se savetuje vozačima da prilagode vožnju uslovima na putu.

Tokom popodneva i večeri očekuje se početak još jednog talasa pojačanog saobraćaja na koridoru 10, koji iz pravca Bugarske preko Pirota, Niša i Beograda vodi ka Mađarskoj ili Hrvatskoj granici. Ovaj talas pojačanog saobraćaja u narednim danima, a posebno u dane vikenda može izazvati ponovo duge kolone i višesatna zadržavanja na pojedinim graničnim prelazima.

Vozačima se zato savetuje da, ukoliko planiraju put ka zapadnom delu Evrope krenu pre ili posle vikenda, a ukoliko moraju u dane vikenda, onda da koriste manje frenkventne granične prelaze i pripreme se za moguća duža zadržavnja na graničnim prelazima. Kako bi izbegli višesatna zadržavanja, vozačima se savetuje da za ulazak u Mađarsku koriste granični prelaz Bački Breg koji je zapadnije od Kelebije i Horgoša, otvoren je 24 sata, a put do njega vodi preko Sombora i Bezdana ka mađarskom gradu Baji.

Na njemu se retko kada čeka duže od 30 minuta. Sem za građane srpske i mađarske nacionalnosti, granični prelazi Bački Vinogradi, Đala i Bajmok otvoreni su od sedam do 19 časova za sve državljane EU, Švajcarske, Norveške i Irske.

Kelebija je otvorena non-stop za sve državljane. Granični prelaz Horgoš u dane vikenda treba izbegavati, jer turski državljani na putu ka zemljama zapadne Evrope koriste taj granični prelaz, kao i granični Batrovci sa Hrvatskom, gde se, takođe, očekuje veliki pritisak, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track