STARI NAMET U NOVOM PAKOVANJU: Pleniće i prasiće onima koji ne plate TV pretplatu!
Foto: CIle, Shutter

Dugovanja prema RTS naplaćuju izvršitelji

STARI NAMET U NOVOM PAKOVANJU: Pleniće i prasiće onima koji ne plate TV pretplatu!

Društvo -
Mesečna cena TV takse iznosiće 500 dinara, na dugove će se obračunavati kamata, a onima koji ne izvrše svoje obaveze oduzimaće se imovina

BEOGRAD - Građanima koji ne budu redovno plaćali TV taksu od 500 dinara, odnosno 6.000 dinara godišnje, za Radio-televiziju Srbije, dugovanje uz obračunate kamate naplaćivaće sudski izvršitelji.Ipak, još se ne zna po kom modelu će funkcionisati sistem prinudne naplate, saznaje Kurir. I to unosi konfuziju.- Zakonom je predviđeno da građani moraju da plaćaju taksu RTS, a dugovi i kamate će se naplaćivati preko sudskih izvršitelja koji će najverovatnije pleniti imovinu. Međutim, još se ne zna tačno kako će se ići s tom naplatom. Da li će ljudima na selu i prasiće zbog TV takse da oduzimaju? - zbunjen je i predsednik Upravnog odbora RTS Zoran Popović.

Do kraja ove godine građanima će stići 12 uplatnica koje će ličiti na one za fiksnu telefoniju, a čija bi naplata po zakonu trebalo da počne u februaru 2016. za januarski račun. Visina takse iznosiće 500 dinara mesečno, a dugovanje prema Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Vojvodine izmiruje se do petog u narednom mesecu.- Ipak, institucije kao što su bolnice i škole biće izuzete od naplate. Invalidi mogu da izbegnu plaćanje samo ako se na njih vodi strujno brojilo i ako su jedini hranioci porodice. To je loše definisano u zakonu, jer šta ćemo s decom koja su bolesna? - kaže Popović za Kurir.

Neće biti opraštanja... Dragan Bujošević, prvi čovek RTS
Neće biti opraštanja... Dragan Bujošević, prvi čovek RTS

Direktor RTS Dragan Bujošević juče nije želeo da komentariše novu TV taksu, kao ni sistem prinudne naplate, uputivši nas na PR službu, iz koje nismo dobili odgovor. Međutim, kako nezvanično saznajemo, rukovodstvo RTS i RTV najviše brine stepen naplate takse, ali i pitanje mehanizma prinudne naplate, jer, kako kažu, „ni sami ne znaju šta će“. Upravo ovaj problem bio je jedna od tema jučerašnjeg sastanka rukovodstva RTS i Komore izvršitelja.- Sastanak je više bio tehničke prirode i jedan u nizu sastanaka s RTS. Razgovarali smo o modalitetima saradnje u slučaju da se odluče da utužuju dugovanja, ali rano bi bilo da bilo šta sad preciziramo - kaže Svetlana Manić, zamenica predsednice Komore izvršitelja.

U problemuNE POSTOJI BAZA OBVEZNIKAJoš jedan od problema za Javni servis predstavlja to što se još uvek ne zna ko će sve dobiti uplatnice jer ne postoji baza podataka onih koji su u obavezi da plaćaju TV taksu. Prema Zakonu o javnim medijskim servisima, TV taksu plaća svaki korisnik merila električne energije. RTS je imao oko 1,5 miliona pretplatnika, ali je samo 30 odsto ljudi plaćao pretplatu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track