Stefanović: Ako Nemačka i Austrija ne zatvore granice, neće ni Srbija
Foto: Marina Lopičić

Ministarska konferencija o migrantima u Austriji

Stefanović: Ako Nemačka i Austrija ne zatvore granice, neće ni Srbija

Društvo -
BEČ - Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je danas u Beču da zabrinjava činjenica da ni godinu dana od početka migrantske krize nema jedinstvenog pristupa ovom problemu i dodao da će kriza, po svemu sudeći potrajati, ali da trenutna rešenja nisu dugoročna.

Stefanović je na konferenciji ministara unutrašnjih i spoljnih poslova u Austriji "Zajedničko rešavanje problema migracija", rekao da je bilo potrebno godinu dana da se dodje do prvih zajedničkih rešenja o registraciji migranata duž zapadnobalkanske rute. "Mnogo je otvorenih pitanja danas o kojima moramo razgovarati, a vremena nemamo. Ukoliko u narednim danima ne izadjemo sa zajedničkim stavom, proleće će nam doneti nove probleme i još teže izazove", rekao je Stefanović.

On je dodao da je započeta zajednička profilacija migranata na grčko-makedonskoj granici, koja je nedavno dogovorena u Zagrebu, ali da postoje odredjeni problemi prilikom registracije. "Zamolio bih sve zemlje da se uključe u profilaciju migranata na grčko-makedonskoj granici, jer ukoliko migranti budu morali da se registruju na svakom graničnom prelazu, onda naša odluka iz Zagreba nema smisla", navodi je Stefanović. On je upitao i kakva je politika Evropske unije prema ekonomskim migrantima.

"Kako da Srbija ili Makedonija na svoju teritoriju prime migrante koje ne žele druge države? Ako nam kolege iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Nemačke kažu da hoće da prime stotine, hiljade ili desetine hiljada Avganistanaca, Somalijaca ili Marokanaca, mi ćemo ih vrlo rado propustiti preko naše teritorije. Ali, ako nam svakoga dana stižu veoma jasne odluke ovih država da ne žele migrante koji nisu iz ratom zahvaćenih područja, čak ni u tranzitu preko svoje teritorije, šta onda ostaje Srbiji, osim da postupi na isti način", rekao je ministar policije.

On je naveo da "ukoliko Nemačka i Austrija ne zatvore svoje granice za prijem izbeglica, i Srbija to neće učiniti", ali i naglasio da Srbija ne može da bude kolektivni centar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track