STEFANOVIĆ BUDUĆIM POLICAJCIMA: Karijerno napredovanje na osnovu znanja i zalaganja
Foto: Marina Lopicic

Novi zakon o policiji

STEFANOVIĆ BUDUĆIM POLICAJCIMA: Karijerno napredovanje na osnovu znanja i zalaganja

Društvo -
Više neće biti dovoljno da neko napreduje samo na osnovu činjenice da je određeno vreme proveo obavljajući neku dužnost, već će morati da završi neki kurs ili obuku kako bi napredovao do sledećeg nivoa, istakao je ministar unutrašnjih poslova

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da su ključne novine novog Zakona o policiji uspostavljanje sektora za ljudske resurse koji treba da obezbedi karijerno napredovanje u policiji, kao i jačanje sektora unutrašnje kontrole.

Obraćajući se studentima Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu, on je naglasio da novi sektor za ljudske resurse treba da garantuje napredovanje zaposlenih isključivo na osnovu njihovog znanja i zalaganja.

"Više neće biti dovoljno da neko napreduje samo na osnovu činjenice da je određeno vreme proveo obavljajući neku dužnost, već će morati da završi neki kurs ili obuku kako bi napredovao do sledećeg nivoa", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, novim zakonom o policiji se uspostavlja i jači sektor unutrašnje kontrole "koji će raspolagati adekvatnim instrumentima i predstavljati čvrst mehanizam u borbi protiv korupcije".

"Danas u sektoru unutrašnje kontrole ima 96 zaposlenih, što je malo da bi se vršile kvalitetne provere zaposlenih u policiji", ocenio je Stefanović i dodao da će taj sektor dobiti mogućnost da kontroliše imovinu svih pripadnika i svih sektora ministarstva.

Govoreći o procesu reforme policije u okviru evrointegracija Srbije, ministar je rekao da očekuje da tokom ove godine počnu pregovori sa Evropskom unijom o poglavlju 24.

"Poslali smo Evropskoj komisiji Akcioni plan za poglavlje 24 koje obuhvata sva podpoglavlja, odnosno definiše pitanja integrisanog upravljanaj granicima, obezbeđivanja manjeg broja ilegalnih migranata, ali i obezbeđivanje sredstava za realizaciju tih procesa, jer EU traži detaljan finansijski plan. Naš plan je da do 2018. godine sve što se od nas traži", rekao je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja