STEFANOVIĆ: Policija ne može da udalji nasilnika iz kuće, to treba da radi sudija
Foto: MUP

Predlog MUP

STEFANOVIĆ: Policija ne može da udalji nasilnika iz kuće, to treba da radi sudija

Društvo -
Ako damo policiji ovlašćenje da po sopstvenoj proceni odlučuje koga će da izbaci iz kuće, time bismo prekršili i Ustav i zakon, kaže ministar navodeći da bi sudija za prethodni postupak to rešenje donosio u roku od nekoliko sati

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova predlaže model u kome sudija za prethodni postupak može da donese i zaštitnu meru udaljavanje nasilnika iz kuće, izjavio je ministar Nebojša Stefanović navodeći da takva ovlašćenja policija ne može imati.

"Policija je samo istražni organ. Ako damo policiji ovlašćenje da po sopstvenoj proceni odlučuje koga će da izbaći iz kuće ili neće da izbaci iz kuće, mi bismo time prekršili i Ustav i zakon", rekao je Stefanović povodom navoda Ženskog autonomnog centra da MUP pokušava da izbegne odgovornost za postupanje policije u slučajevima nasilja u porodici.

Odgovarajući na pitanje novinara, ministar je naveo da bi sudija za prethodni postupak to rešenje donosio u roku od nekoliko sati što je jednako brzo kao da to radi policija. To pitanje, naveo je Stefanović, treba rešiti Zakonom o krivičnom postupku, a onda kroz praksu i uputstva sudijama pokušati da postupci odlučivanja o toj zaštitinoj meri budu najkraći mogući.

Kako je naveo, ta mera podrazumeva da nasilnik bez obzira na imovinske odnose vezane za nekretninu bude udaljen iz nekretnine, a žrtva ostaje zaštićena kako ne bi trpela dodatni ekonomski pritisak, do okončanja sudskog postupka. "Policija je tu, mi ne bežimo od odgovornosti. Trudimo se da ovo pitanje rešimo", kaže Stefanović i navodi da novi zakon o policiji ne može da reši sva pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track