STIGLA JE BUDUĆNOST: Švedski crep će vam uštedeti bogatstvo! (FOTO)
Foto: YT Printscreen

STIGLA JE BUDUĆNOST: Švedski crep će vam uštedeti bogatstvo! (FOTO)

Društvo -

Ako poslušate Šveđane, sledeće zime mogli biste da plaćate znatno manje račune za struju. Naime, švedska kompanija koja se bavi prodajom rešenja za čistu solarnu energiju, razvila je jedinstven sistem za zagrevanje kuće koji se sastoji od krovnih crepova napravljenih od običnog transparentnog stakla.

Fenomenalne pločice daju krovu prelep ledeni izgled. Ono što ih čini toliko posebnim i izdvaja na tržištu jeste to što su crepovi izrađeni od običnog stakla i imaju otprilike istu težinu kao i oni izrađeni od gline. Ovaj sistem ne greje vodu ili vakuum cevi, već čist vazduh.

Foto: YT printscreen
Foto: YT printscreen

Stakleni crepovi se postavljaju na crno najlonsko platno ispod kog su montirani vazdušni džepovi. Crna boja apsorbuje sunčevu toplotu i vazduh počinje da cirkuliše. Topao vazduh se koristi za zagrevanje vode, a taj sistem je povezan sa kućnim sistemom za zagrevanje preko akumulatora toplote.

Lepota sistema je u tome što smanjuje energetske troškove tokom cele godine, i kada su dani tmurni i noću, zahvaljujući sposobnosti da skladišti toplotu u izolacionim slojevima ispod crnog platna.

Foto: YT printscreen
Foto: YT printscreen

U 2009. godini je ovaj sistem bio izabran od strane žirija i nominovan među devet drugih kao “najbolji nov materijal”. Na osnovu glasova publike, stakleni crep je bio nagrađen zlatnom medaljom na sajmu građevinarstva North Building Fair u Nordbigu, Švedska.

– Pobednički materijal kombinuje atraktivni dizajn sa esencijalnim funkcijama čiste i održive energije. To je inovativni proizvod koji je i te kako dobrodošao – rekao je predsednik žirija, dr Bengt Tolanen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track