STRUJNI UDAR NA SIROTINJU: Penzioneru šalju izvršitelje za 67 para, a tajkunu za 250 miliona ništa!
Foto: Zorana Jevtić

Dvostruki aršini u naplati

STRUJNI UDAR NA SIROTINJU: Penzioneru šalju izvršitelje za 67 para, a tajkunu za 250 miliona ništa!

Društvo -
Građani privilegije nemaju, jer im EPS crvene opomene šalje već za dug od 5.000 dinara

BEOGRAD - Dok bugarskom tajkunu, koji drži Staklaru u Paraćinu, država toleriše milionske dugove, građani ostaju bez struje i za dug od nekoliko dinara.Paraćinska Staklara, koja je u vlasništu bugarskog konzorcijuma “Glas Industri”, čiji je većinski vlasnik bankar Cvetan Vasilev, duguje za struju 250 miliona dinara. Iako je dogovor bio da deo duga uplati do 3. avgusta, to se još nije desilo. Ipak, mašine u ovoj fabrici i dalje rade, jer im struja i pored ogromnih dugovanja, još nije isključena. Građani tu privilegiju nemaju, jer im EPS crvene opomene šalje već za dug od 5.000 dinara.Invalidi, a već mesecima žive u mrakuZbog nemogućnosti da izmiri dug, porodica Zagorčić iz Čačka već mesecima živi u mraku.- Ne bežimo od toga da platimo struju, ali jednostavno nemamo od čega. Ja sam postala invalid kada me je pogodio zalutali metak u nogu, a muž nakon ozbiljnog moždanog udara, ali za to niko nema razumevanja. Vlastodršci stalno pričaju da ne mogu da naplate milionske dugove od firmi, ali nije im problem da nama skinu više od polovine ionako mizerne penzije zbog duga od 30.000. Pa, kakva je ovo država? Ima li ovde pravde?! – očajna je Žaklina.Pre mesec dana „EPS snabdevanje“ poslalo je penzioneru Sretenu Simoviću iz Beograda obaveštenje da će mu na vrata pokucati izvršitelji ako ne plati dug za struju od minornih 0,67 dinara. - Oni velikima ne mogu ništa, pa zato udaraju na nas sirotinju. To je bezobrazluk. Sve je to daleko od pameti i sramota za ovu državu što pre izlazi u susret tajkunima, nego napaćenim građanima - kaže Simović.

Na pitanje zašto se preduzećima mesecima tolerišu milioni, a građanima ni nekoliko hiljada, ministar energetike Aleksandar Antić rekao je da “to nije korektno pitati ovu vladu i ovo ministarstvo”.

- To je trebalo pitati one koji su dozvolili da deo velikih sistema godinama ne izmiruje obaveze. Mi pokušavamo da uvedemo red u naplati kod velikih poverilaca i u tome smo vrlo uspešni. Naterali smo i staklaru da ozbiljno pristupi rešavanju problema dugova. Dobili smo kompletnu dokumentaciju da su obezbedili pet miliona evra iz inostranstva i potvrdu nadležnih da je transfer u toku - kaže Antić.U „EPS Snabdevanju“ kažu da imaju jednak odnos prema svim potrošačima. - Ne tolerišemo kašnjenja dužnika, ali smo spremni na dogovor i pokazujemo maksimalno razumevanje prema kompanijama čije je poslovanje od značaja za privredu Srbije - kažu u “EPS Snabdevanju”I Narodnoj kuhinji isključili struju

Na udaru EPS našla se pre nekoliko meseci i narodna kuhinja u Smederevskoj Palanci.- Zbog pritiska javnosti struja nam je brzo uključena, ali nam je EPS blokirao račun na kome je trenutno 0,01 dinar, jer nam skidaju sve što stigne od donatora kako bi naplatili dug od 70.000 dinara. Uključili su nam struju, ali džabe kad nemamo s čim da radimo - jada se Snežana Žarković, sekretarka Crvenog krsta.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track