SUBNOR: Rehabilitacija Draže Mihailovića je posipanje soli na svežu ranu!
Foto: Marina Lopičić

Protest

SUBNOR: Rehabilitacija Draže Mihailovića je posipanje soli na svežu ranu!

Društvo -
Ovo je prst u oko čitavom antifašističkom svetu koji sa poštovanjem gleda na naš narod i neporecivo slavno mesto isključivo partizanskih boraca u istoriji čovečanstva, tvrdi SUBNOR

BEOGRAD - SUBNOR Srbije danas je oštro kritikova sudsku rehabilitaciju četnikog komandata Dragoljuba Draže Mihailovića istakavsi da to predstavlja prekrajanje istine i "sipanje soli na svežu ranu"".

To udruženje, koje okuplja pretežno članove partizanskih jedinica i njihovih potomaka smatra i da je rehabilitacija MIhailovića pravno neutemeljene i zato neodrživa.SUBNOR navodi i da je sa zaprepašćenjem primio sudsku odluku o rehabilitaciji i da je "potezom sudskog pera drastično prekrojena istina".

"U isto vreme, izbrisan je istorijski neporeciv doprinos Srbije u slamanju fašizma i nenadmašna pobeda antihitlerovske koalicije čiji su dostojan saborac bile jedinice narodne partizanske vojske", navodi se u saopštenju.

Naglašava se i da "rehabilitacija čelnika grupacije koja je od 1941. izbegavajući i, po pravilu, sarađujući sa okupatorskom soldateskom, palila čitava sela, silovala, pljačkala, kamom ubijala čak i dečicu u kolevci,... predstavlja i novu odmazdu nad stotinama hiljada žrtava i njihovih potomaka".

"Rehabilitacija je posipanje soli na uvek svežu ranu, prst u oko sadašnjim susedima, ali i čitavom antifašističkom svetu koji sa poštovanjem gleda na naš narod i neporecivo slavno mesto isključivo partizanskih boraca u istoriji čovečanstva", tvrdi SUBNOR.

Pada li nekome u svetu i pomisao da rehabilituje kolaborante, da li to čine Francuzi sa maršalom Petenom, Norvežani sa premijerom Kvislingom..., navodi se u saopštenju.

"Opasan, neshvatljiv presedan pravi se u ovoj nama jedinoj otadžbini", smatra SUBNOR i ističe da se time seje bez razloga i potrebe seme razdora.

Navodi se i da se time ukazuje slobodarskoj međunarodnoj zajednici da je Balkan područje u kojem se, po nečijoj volji i nalogu, bez dokaza mogu prekrajati istorija i istina.SUBNOR, "sa više od 100.000 cagilnih članova i uglednim učešćem u međunarodnim veteranskim organizacijama ističe ida je veoma zabrinut zbog nastale situacije.

"Ta organizacija istovremeno naglašava i da "čvrsto veruje da je rehabilitacija bez osnova, pravno neutemeljena i čak netačna - (da osuđeni nije imao pravo na žalbu" i zbog toga ""neodrživa".

Podsetimo, Viši sud u Beogradu rehabilitovao je komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track