SUDIJA TREŠNJEV: Sud nije utvrđivao da li je Draža Mihailović zločinac
Foto: Marina Lopičić

Rehabilitacija četničkog vođe

SUDIJA TREŠNJEV: Sud nije utvrđivao da li je Draža Mihailović zločinac

Društvo -
Presuda ne znači rehabilitaciju Ravnogorskog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini, dodao je sudija

BEOGRAD - Sud je odlučivao isključivo o tome da li je Dragoljub Mihailović imao fer i pravično suđenje, a ne o činjenici da li je bio ratni zločinac, izjavio je danas sudija Aleksandar Trešnjev obrazlažući odluku o ukidanju presude vođi četničkog pokreta iz 1946. godine.

Takođe, dodao je sudija, presuda ne znači rehabilitaciju Ravnogorskog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini, jer je to, kako je objasnio, učinjeno brojnim zakonima koji se odnose na boračka pitanja."Sud je utvrdio da Mihailoviću nije obezbeđeno fer suđenje, da nije imao prava na odbranu, da nije video advokata do početka suđenja", naveo je Trešnjev.

Sudsko veće nije bilo nadležno da se bavi utvrđivanjem činjenica i izvođenjem zaključaka da li je Mihailović ratni zločinac ili ne, rekao je Trešnjev, između ostalog i zato što to "posle ovoliko vremena i nije bilo moguće učiniti"."Nadležnost ovog veća iscrpljuje se u tome da li je Dragoljub Mihailović imao fer i pravično suđenje, odnosno da li je sudska odluka doneta i iz političkih i ideoloških razloga", naglasio je sudija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track